Читај ми!

Документарни филм

Још једно пролеће

У десетогодишњој борби са вариолом која је ујединила читав свет, југословенска епидемија '72. године запамћена је као једно од најстрашнијих и најинспиративнијих поглавља.

Још једно пролеће је медицински трилер реконструисан од 50 година старих архивских снимака, а догађа се у пролеће 1972. године, када је смртоносни вирус вариоле унет у Југославију с базара у Ираку.

Зараза се ширила целих месец дана пре него што је откривена на Косову, док се у београдским болницама број заражених непримећено увећаваои први пацијенти почели су да умиру.

Велике богиње су најсмртоноснија болест у људској историји која је убила скоро 500 милиона људи само у 20. веку. И дан данас, вариола вера, или велике богиње, једини је смртоносни вирус који је човек успео да искорени, што се сматра једним од највећих достигнућа наше цивилизације.

У причи о десетогодишњој борби са вариолом која је ујединила читав свет, југословенска епидемија се и данас памти као једно од најстрашнијих и најинспиративнијих поглавља. То је била последња епидемија вариоле у Европи.

Филм Младена Ковачевића "Још једно пролеће" имао је светску премијеру у Карловим Варима, био приказан на бројним фестивалима, између осталог на Doclisboa у Португалу, DeiPopoli у Италији, на Сарајево Филм Фестивалу, и на престижном Филмском фестивалу у Ротердаму. Прошле године отворио је домаћи Beldocs.

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се