Dramski ponedeljak: Laža i paralaža

Drugi naslov koji, u ciklusu "Veliki srpski glumci - Vlastimir Đuza Stojiljković", emitujemo 11. maja na programu RTS 2, je televizijski film nastao po komediji Jovana Sterije Popovića "Laža i paralaža", snimljen 1997. godine u režiji Slobodana Ž. Jovanovića.

"Laža i paralaža" jedna je od najpoznatijih Sterijinih komedija, u njoj Sterija izvrgava podsmehu onovremenu modu koja je vladala među varoškim gospođicama - čitanje ljubavnih romana, i udešavanje života po tim istim romanima.

U dom uglednog trgovca Marka Vujića dolaze dvojica prevaranata, Aleksa i Mita - lažni baron Golić i njegova sluga - s namerom da, ukoliko je moguće, izvuku neku korist od domaćina. Aleksine laži nailaze na plodno tle: Vujićeva kći Jelica, koja neprekidno čita ljubavne romane, zaljubljuje se u Aleksu, verujući u svaku njegovu reč.

I sam Vujić sklon je da prihvati Aleksu kao budućeg zeta, kada čuje Mitine hvalospeve upućene Alksi - baronu Goliću. Međutim, prevara biva osujećena kada se Jeličin verenik Batić uključi u raskrinkavanje gostiju, a posebno kada se sa optužbama pojavi i Marija, koju je Aleksa zaveo pa napustio...

Uloge tumače: Vlastimir Đuza Stojiljković, Jadranka Nanić, Nebojša Kundačina, Slobodan Ninković, Milorad Mandić, Maja Sabljić.

Urednik ciklusa: Marko Novaković

Adaptacija teksta i režija: Slobodan Ž.Jovanović

Direktor fotografije: Vojislav Lukić

Scenograf: Slobodan Rundo

Kostimograf: Olivera Gajić

Snimatelj zvuka: Dragoslav Simić

Montažer: Dušan Založnik