Edu global

Pedeseto izdanje magazina Redakcije ekološkog programa

Ove nedelje u magazinu Edu global saznaćete šta je novo u domenu zaštite životne sredine i na koji način čovek može da umanji loš uticaj na okolinu kako bi pobonjšao kvalitet života i zaštitio biljni i životnjski svet i prirodne resurse.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da u Srbiji od posledica zagađenja vazduha u toku jedne godine umre više od 7000 ljudi. Stručnjaci predlažu da se hitno sprovedu mere koje bi pomogle da država brže i efikasnije reaguje, takođe se apeluje na podizanje nivoa ekološke svesti. Ekipa Edu globala istraživala je kako se kontroliše kvalitet vazduha u Srbiji i kako funkcionišu merne stanice u Beogradu. Iz sveta izdvajamo priču o revoluciji mikroalgama. Multidisciplinarna istraživanja sve više pokazuju koliko su korisni ovi jednoćeliski organizmi, osim toga što proizvode gotovo polovinu kiseonika na zemlji, istraživači na severu Španije najavljuju revolucionarna otkrića! Mikrkoalge mogu da se upotrebe u kozmetologiji i u procesu dobijanja dijetalnih suplemenata. U Edu globalu videćete kako izgledaju bebe blizanci, džinovske pande, Hi Hej i Mej Mej novi stanovnici parka za očuvanje ove vrtse u Kini.

Upoznaćemo vas sa nevoljama i poteškoćama u životu foka a videćete i kako izgleda prijateljsko druženje čoveka i foke... I to nije sve. Najbolje lekcije o životu uglavnom dobijamo od starije, mudrije populacije koja ima bogato iskustvo. Zato ne propustite priče o najstarijem gajdašu u Srbiji i kreativnom graditelju violina iz Užica.

Urednik i voditelj Nataša Nešković

broj komentara 0 pošalji komentar