Čuvari prirode kroz vekove

Četvrta epizoda: Rađanje nauke za prirodu iz nauke o prirodi

Sredinom 18. veka, švedski prirodnjak Karl Line najavljuje rađanje biologije u svom delu "Ekonomija prirode".

U četvrtoj epizodi serijala Redakcije ekološkog programa "Čuvari prirode kroz vekove" govorimo i o osnivaču moderne biologije Žanu Lamarku koji o uticaju čoveka na okolinu ali i o uticaju okoline na promene osobina živih bića govori kroz ekološku i zaštitarsku prizmu.

Osvrćemo se i na upozorenja s kraja 18. veka poput onog dramatičnog koje upućuje engleski ekonomista Tomas Maltus u delu "Ogled o principu stanovništva" u kome konstatuje konstantno povećanje raskoraka između sve bržeg rasta svetskog stanovništva i intenziteta proizvodnje hrane i gde daje nesvakidašnje predloge za rešavanje problema uvećanja svetskog stanovništva u odnosu na potrošnju prirodnih resursa.

Sa Maltusovog praktičnog modela, prelazimo na delo jednog od najznačajnijih naučnih figura 19. veka a koje je zaslužno za punu afirmaciju biologije i rađanje ekologije - delo Čarlsa Darvina.

Brojni renomirani stručnjaci među kojima je i Siniša Stanković, osnivač "Beogradske ekološke škole" upravo Čarlsa Darvina, osnivača učenja o organskoj evoluciji, posmatraju kao stvarnog tvorca moderne ekologije.

Darvinov koncept borbe za opstanak uz splet međuodnosa živih organizama, kako jednih prema drugima tako i prema uslovima sredine, osnovni je predmet istraživanja ekologije čijim se razvojem bavimo u ovoj epizodi "Čuvara prirode kroz vekove". Na kraju dolazimo i do prve moderne definicije ekologije koju je dao Ernst Hekl.

Urednik: Maja Stojanović

broj komentara 0 pošalji komentar