Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Film "Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića nastavlja da niže festivalska priznanja. Za najbolje celovečernje dokumentarno ostvarenje nagrađen je na filmskoj smotri u Madridu (The Madrid Film Awards), dok je na Osmom međunarodnom festivalu nezavisnog filma Montelupo u Italiji, Gordan Matić dobio priznanje za najboljeg reditelja. Tim povodom on je gost Kulturnog dnevnika.

 

Povodom 150 godina od rođenja Stanislava Biničkog, u njegovom rodnom mestu Jasika, kod Kruševca, otkrivena je spomen bista velikom kompozitoru.

Predstava "Banović Strahinja", koju je po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza režirao Bojan Lazović, premijerno je izvedena u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

Govorimo o filmu "Da li ste videli ovu ženu?" rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji će premijeru imati na 79. Filmskom festivalu u Veneciji.

Slikom idemo u Škotsku gde je otkriven nepoznat autoportret Vinsenta Van Goga na poleđini njegove slike "Glava seljanke".

U fokusu književne kritičarke Vesne Trijić je zbirka "Avgust" Dejana Matića.

Vodimo vas na izložbu "3E: Ekologija, Etika, Estetika", prvu u nizu izložbi ovogodišnjeg festivala savremene umetnosti "Dunavski dijalozi" u Novom Sadu.

Urednik Nikolina Srećković
Realizator Marko Šotra
Montažer Nikola Manić