Kulturni dnevnik

"Srbija zemlja fresaka" naziv je izložbe, na kojoj posetioci imaju priliku da se upoznaju ili podsete na reprezentativni spomenik kulture - crkvu Bogorodice Ljeviške. Izložba je otvorena u Svetosavskom domu na Vračaru. Postavku čine 30 kopija malog formata koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković.

Širom sveta i u Beogradu u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti održava se "Nedelja svesti o mozgu". Manifestacija ima za cilj popularizaciju naučnih saznanja o mozgu, prilagođena svim uzrasnim grupama.

Tokom "Nedelje svesti o mozgu" koja traje do 21. marta biće organizovane kreativne i inovativne aktivnosti u vidu stručnih predavanja, radionica, emitovanje naučnih filmova, kako bi se ljudi informisali i saznali više o funkcionisanju i zdravlju mozga.

Ansambl za novu muziku "Gradilište" održao je koncert u Stedenskom kulturnom centru. Najnoviju produkciju domaće vokalne muzike članovi "Gradilišta" izveli su kao kvartet.

Na identitet kulturni, nacionalni, urbani i svaki drugi poziva se svako od nas. Neki antropolozi i politikolozi u poslednje vreme često iznose stav, da identitet kao analitička kategorija više ničemu ne služi i da ga istraživač kulture i društva danas može pominjati samo pod znacima navoda. Mi smo proverili šta o ovom novom diskursu na naučnoj sceni kaže Ivan Colović u svojoj knjizi "Rastanak s identitetom" koja je bila u fokusu tribine Gradska
knjižnica u Kulturnom centru Grad.

Biblioteka Varburg Instituta je najekscentričnija i najoriginalnija biblioteka u Velikoj Britaniji. Pitanje u ovom trenutku je, može li opstati nakon spora sa Univerzitetom Londona u čijim se prostorijama nalazi?

Od 22. marta na Prvom programu RTS-a počinje novi serijal "Ulice lipa" po scenariju Mirjane Lazić i u režiji Miroslava Lekića. Tim povodom gost Kulturnog Dnevnika Mirjana Lazić.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom program, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik, a reprizira sutradan, na Prvom programu, u 12.30.

Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević

Realizator: Nenad Krkelićbroj komentara 0 pošalji komentar