Читај ми!

Чизмаши

РТС Свет репризира играну ТВ серију "Чизмаши", засновану према антологијском роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

"Чизмаши" су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (тумачи га млади глумац Миодраг Драгичевић којем је ово прва улога), од детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице.

Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца. Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад.

Слобода Мићаловић и Миодраг Драгичевић
Слобода Мићаловић и Миодраг Драгичевић

Роман "Чизмаши" је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Александар Ђурица и Горан Шушљик
Александар Ђурица и Горан Шушљик

Млади рудар, Живојин Станимировић, који још од детињства има надимак Жика "Курјак", јер је свом другару Момчилу у тучи одгризао део увета, сазнаје преко огласа у "Политици" да се траже нови регрути за официрску школу.

И поред очевог противљења, Жика одлази на регрутацију и бива примљен. Успешно завршивши пешадијску обуку, Жика са својим пуком одлази у Ћуприју где добија чин поднаредника. Тамо упознаје свог новог командира, Чичу Миљковића, који му постаје узор...

Милица Михајловић
Милица Михајловић

За Радио-телевизију Србије, серију је реализовала извршна продукција "Eye to Eye".

Улоге тумаче: Миодраг Драгичевић, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Миодраг Радоњић, Младен Совиљ, Милош Тимотијевић, Александар, Ђурица, Небојша Миловановић, Богдан Диклић, Горан Шушљик, Драган Бјелогрлић, Љубомир Бандовић, Предраг Мики Манојловић...

Сцена из серије
Сцена из серије

Уредник серије: Марко Новаковић
Редитељ: Дејан Зечевић
Сценариста: Ђорђе Милосављевић
Директор фотографије: Миладин Чолаковић САС
Костимограф: Јелена Ђорђевић
Сценограф: Зорана Петров
Композитор: Ирена Дечермић
Монтажери: Лазар Предојев и Милена Предић
Тонски сниматељ: Дарко Глишић
Дизајн звука: Владан Коки Кораћ
Дигитални специјални ефекти: Иван Чолић и Јосип Чолић

Александар Берчек и Миодраг Драгичевић
Александар Берчек и Миодраг Драгичевић

Делегат продукције РТС: Александар Јанковић
Директорка серије: Тања Жежељ Гојковић
Извршни продуценти: Милош Аврамовић и Горан Шушљик