Читај ми!

Лични космос: У царству животиња и чудесних буба

Ове недеље водимо гледаоце у царство животиња и чудесних буба, у лични космос Тихомира Челановића.

Тихомир је један је од најталентованијих српских илустратора и стрип-цртача који објављује стрипове и стрип-албуме у Србији, Француској, Италији, Црно ј Гори, Чешкој.

Рођен је1977, у Београду, одрастао је у Котору. Завршио је Факултет примењених уметности и дизајна у Београду. Челановићеви најпознатији стрипови су серијали "Еудора" и "Le Diurne". На француском тржишту ради под псеудонимом "Tiho". Имао је више самосталних изложби у Котору, Београду, Нишу, Новом Саду, Ангулему и Паризу. Радио је на стрипу Таxi, по мотивима истоименог филма Лика Бесона, а редитељ је у том пројекту био супервизор. Добитник је награда: Grand prix на Салону стрипа у СКЦ за стрип "Борис Багецки - А ти као не знаш... ", награде "Невен" за илустрације "Басни" Радомира Путниковића, Прве награде на конкурсу "La città 2000", Торино, Италија, 2000.

Илустровао је десетине књига за децу укључујући и серијал сликовница о Мишку, "Гужву у шумској школи" Креативног центра и многе друге књиге за децу бројних издавача.

О Тихомиру Челановићу проф. Растко Ћирић пише: "Док читамо, поглед нам се лепи за мноштво детаља, за вешто осмишљене ликове, за богато ткање позадине, али, на срећу, прича нас тера да се отргнемо и наставимо да летимо заједно са Морцином и јунацима кроз чаробну атмосферу Челановићевог органског микросвета."

У емисији Тихомир говори о томе колико се његов однос према илустровању за децу променио од када је постао тата, о својим пројектима "Модерна митологија" и "Creatures od the Mind", о томе колико значи подршка породице, у детињству, као и сада. Тихомир открива и зашто су баш инсекти, чак и бубе које нису толико омиљене у нашем свакодневном животу, за њега изазов и инспирација, а изненађење за публику.

Уредник емисије: Мирјана Бјелогрлић, сниматељ: Вук Ћетковић, монтажер: Мирослав Николов