Читај ми!

Виртуози В4+ Свирамо заједничким језиком

Таленти класичне музике Србије и Радио телевизија Србије део су великог талент шоу програма - Виртуози В4+ Свирамо заједничким језиком, који већ шест година постоји у Мађарској. Ове године телевизијско такмичење је проширено је на интернационални ниво тако што учествују земље Вишеградске групе - Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска и Србија која има статус специјалног госта.

После јавног позива на који се пријавило преко шездесет младих талената Србије, у студију 8 Радио телевизије Србије у Кошутњаку организована је аудиција за тридест најуспешнијих. За одлазак на такмичење у Будимпешту на крају су изабрани: Кристина Васић осмогодишња саксофонисткиња, Лана Зорјан једанаестогодишња виолинисткиња, Петра Спасојевић петнаестогодишња пијанисткиња и Вук Вукајловић петнаестогодишњи гитариста.

У петак 4. децембра у 22.05 на РТС 2, са репризом 6. децембра на РТС 2 и на каналу РТС Класика у 20.00, емитује се друга епизода, односно друго полуфинале овог талент шоу програма које је одржано у телевизијском студију у Будимпешти.

У другој епизоди, поред такмичара из Чешке, Словачке, Пољске и Мађарске, наступају представници Србије - Кристина Васић и Лана Зорјан, а чланови жирија су: Немања Радуловић - прослављени српски виолиниста, Ерика Миклоша - оперска певачица из Мађарске, Габријела Бохачова - оснивач Aгенцијe за таленте "Арт Мјуз" из Чешке, Петер Валентинович - словачки пијаниста и диригент, Алицја Венгожевска - пољска оперска певачица и директор Варшавске камерне опере. Супер жири у овој епизоди је чувени виолиниста Максим Венгеров.

Водитељи су: Ида Новаковска - позната пољска тв водитељка и Томас Готшалк - светски позната звезда немачке телевизије.