Читај ми!

Док добује киша по капитализму - кога Вучић слуша Кејнза или Смита

Да ли је "држава изнад тржишта" нова "невидљива рука тржишта"

На невидљиву руку која сама регулише тржиште, како је то у 18. веку дефинисао шкотски економиста Адам Смит, већ годину и по дана удара невидљиви непријатељ - корона вирус. Сада су прсти државе у економији видљиви и у Србији и у свету, односно, потврђује се теза коју је у првој половини 20. века заговарао Џон Мејнард Кејнс - да држава мора да интервенише. Од чега зависи која ће економска теорија дати резултат у пракси? Ако бизнису нема живота без државе, има ли капитализму живота после короне?

Око 11 милиона евра вредност је споразума Европске уније и Србије, а који су намењени за унапређење прихватних капацитета, здравствену заштиту и образовање миграната. У Србији тренутно у прихватним центрима борави готово четири хиљаде особа. Они су третирани на прописан начин, оценила је европска комесарка за унутрашне послове и миграције Илва Јохансон, која је похвалила и напоре Србије да их вакцинише. Како помоћи мигрантима, да ли им је наша земља и даље пролазна станица или европска улагања значе да ће се овде дуже задржати?

Уредник емисије: Горислав Папић

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]