Policija sprečila Vučića da stigne u Banje, meštanima se obratio telefonom

Kolonu u kojoj se nalazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je krenuo ka selu Banje, zaustavila je kosovska policija. Meštanima Banja Vučić se obratio telefonom. Kosovska vlada je prethodno otkazala posetu iz bezbednosnih razloga. Nekoliko stotina Albanaca jutros je blokiralo sve puteve ka tom srpskom selu. Kako nezvanično saznajemo, Kadri Veselji je organizator i pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi. Kako javljaju izveštači RTS-a, tokom noći i jutra čuli su se i rafali. U selu Banje je mirno.

12.35 –  EU žali zbog otkazivanja posete selu Banje i traži od nadležnih da obezbede red i bezbedan prolazak tokom celog dana, saopštila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini.

11.10 – Vučić je za RTS rekao da je odustao od odlaska u Banje jer nije želeo da ugrožava tamošnje Srbe. Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje, rekao je predsednik Srbije.

11.00 – Žao mi je što nisam mogao da dođem jer to nisu htele prištinske vlasti, rekao je Vučić meštanima Banja telefonom.

10.35 – Kako nezvanično saznajemo, Vučić je na putu ka Kosovskoj Mitrovici. On će se građanima Banja najverovatnije obratiti telefonom.

10.20 – Na putu Zubin Potok – Banje, kosovska policija zaustavila predsednika Vučića i zabranila dalji put ka Banjama. U toku je rasprava između albanskih policajaca i Vučića.

10.10 – Nadam se da će predsednik uspeti da dođe kod nas kući, rekao je Milan Kovačević, kojeg je Vučić trebalo da obiđe prilikom posete Banjama. Kovačević ističe da su se noćas, oko dva časa i oko 6.30, čuli rafali iz okolnih sela.

09.35 – Uprkos odluci kosovske vlade da otkaže posetu Banjama, predsednik Srbije je krenuo ka srpskom selu.

09.20 – Na barikadama su sada gradonačelnik Srbice Bekim Jašari, jedan od bivših komandanata OVK Nuredin Ljuštaku, poslanik Bekim Hadžiju i gradonačelnik Glogovca Ramiz Ljadrovci.

09.17 – Kosovska vlada donela odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga. Odluka odmah stupa na snagu, poručio je Ramuš Haradinaj.

09.15 – Reporter RTS-a Andrija Igić uspeo je da dođe u selo Banje. Trenutno je u srpskom selu mirno.

08.55 – Pokušaćemo okolnim putevima da stignemo, ali teško da ćemo uspeti, rekao je Vučić.

08.55 – Svi putevi ka Banjama su blokirani. Kfor i KPS tvrde da ne mogu da garantuju bezbednost. Među okupljenima je sve više naoružanih ljudi. Kako nezvanično saznajemo, sve su organizovali lideri OVK iz Glogovca i Srbice, po naredbi Kadrija Veseljija.

08.40 – Kako RTS nezvanično saznaje, totalna blokada je na pet lokacija traktorima i balvanima. Protest su organizovali predsednici opština Srbica, Glogovac i drugih dreničkih opština.

08.20 Predsednik Vučić je iz Mitrovice poručio da stvari treba rešavati rečima, pameću, a ne oružjem.

07.20 – Nekoliko stotina Albanaca blokiralo put ka Banjama, čuli se i rafali, javljaju reporteri RTS-a 

Kosovska vlada otkazala je posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjama iz bezbednosnih razloga, jer je put ka tom srpskom selu od jutros potpuno blokiran na pet lokacija. Kako RTS nezvanično saznaje, Kadri Veselji je organizator blokade i pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi.

Pre odluke vlade u Prištini, generalni direktor kosovske policije rekao je da ne može da garantuje bezbednost na putevima. Vučić je ipak krenuo ka srpskom selu, ali je kolona u kojoj se on nalazio zaustavljena.

Meštanima Banja obratio se telefonom, sa puta gde ga je zaustavila patrola KPS-a i onemogućila prolaz ka Banjama. Rekao je da mu je žao što su ga prištinske vlasti sprečile da dođe u njihovo selo.

"Molimo da se držite, pomoći ćemo koliko možemo", rekao je Vučić.

Istakao je da ono što je danas organizovano nije bilo spontano.

"Nisam mogao da prođem dalje, a ne želim da ugrozim vas i vašu budućnost. Neću da rizikujem vaše živote na bilo koji način", objasnio je Vučić.

On je preneo da je država donela odluku o otvaranju vrtića u Banjama, kako bi mališani mogli da dobiju najbolje uslove i građanima obezbedili da žive bolje i imaju bolju budućnost.

Zahvalio se građanima Banja na podršci i obećao da će se uskoro videti. "Nadam se da ćemo se videti u boljim prilikama. Želim zdravlje i sve najbolje vašim porodicama", rekao je predsednik Vučić.

Nakon obraćanja predsednika, meštani su se razišli. Podeljeni su paketići koji su doneti deci. Srbi su razočarani odlukom kosovskih vlasti i reakcijom Albanaca, kažu da današnja zbivanja najbolje govore o uslovima u kojima žive.

Kfor je saopštio da "niko ne preti gospodinu Vučiću" i da je "njegova bezbednost zagarantovana". "Povodom protesta na putu ka Banji, Kfor je u kontaktu sa kosovskom policijom kako bi se uklonile blokade i vratila sloboda kretanja, i spreman je da interveniše u skladu sa svojim mandatom, ukoliko bude potrebno", navedeno je u saopštenju.

Protest na putu zatekla je jutros ekipa RTS-a, nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu. Put je blokiran i sa nekoliko kamiona.

Tokom blokada je došlo i do napada na novinare. Tanjug je javio da su njihovu ekipu koja je bila kod blokade puta kod Vojteša gađali flašama, dok je Dojče vele objavio da su njihove reporterke napadnute na putu za selo Banje.

Selo Banje nalazi se u opštini Srbica, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 100 srpskih domaćinstava.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je to drenički kraj, poznat po ekstremistima i najvećim zločinima koje su Albanci počinili.

"Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontan, već organizovan protest od strane njihovih saboraca i političkog vrha sa ciljem da se poremeti poseta i da se Srbi prestraše", rekao je Ivanović.

U selo Banje okolnim, makadamskim putem, stigla je ekipa RTS-a. U selu je mirno, a više stotina građana se okupilo ispred Predškolske ustanove "Maja", gde su sa razglasa slušali obraćanje predsednika. 

Planom posete bilo je predviđeno da predsednik Vučić obiđe tu predškolsku ustanovu i da razgovara sa meštanima.

broj komentara 56 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. sep 2018, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

obracanje?

Na slici, ovako obracanje ovog Policajca Predsedniku Drzave?

(ponedeljak, 10. sep 2018, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

A шта се чека?

Зашто о овоме не извештавају страни новинари ! Шта за овакав став албанаца има да кажу светски политичари који за сада само ћуте?
Где је осуда таквом понашању ?

(nedelja, 09. sep 2018, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

Ova akcija Albanaca je pokazatelj njihove nemoci,a ne moci

Iskazivanje drzavne moci i drzavne stabilnosti je kad Srbija dozvoljava svim Albancima sa KosMeta da preko Nisa i Beograda nesmetano idu dalje ka Evropi i vracaju se kuci.
A,nemoc SAD,EU i Albanaca smo vidjeli ovih dana kada,nicim izazvani, zabranjuju dolazak i prolazak srpskih funkcionera prema srpskim selima na KosMetu.
Dakle,oni su nervozni i nelagodno se osjecaju jer znaju da su privremeno okupirali srpsku zemlju i boje se svakog Srbina koji dodje da posjeti grobove svojih predaka ili svoju imovinu,a da ne govorimo o visokim srpskim politicarima.

(nedelja, 09. sep 2018, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

isto

Ti isto kao da si predsednik Rusije pa komentarises da treba Rusiju zvati da sredi stanje.Alo covece probudi se.

(nedelja, 09. sep 2018, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

pacoli

Pa zar Pacoli nije rekao da je slobodan prolaz? Sta je sad ovo, ko je od njih odgovoran za ovaj propust?

(nedelja, 09. sep 2018, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Bezbednost

Ako KFOR i kosovska policija ne mogu da garantuju bezbednost, zovite NATO i Nika Dučića, pa neka izbaci NATO snage i obezbedi mir. Ako su NATO snage tu da obezbede mir, neka ga obezbeđuju, u suprotnom neka se povuku, a vojska Srbije neka traži vojmu pomoć Rusije, pa neka obezbede zajedno mir i stabilnost

(nedelja, 09. sep 2018, 17:55) - milan lala [neregistrovani]

Geto

Geto za Srbe na KiM u 21 veku uz precutnu saglasnost albanskih zapadnih mentora .

(nedelja, 09. sep 2018, 17:26) - anonymous [neregistrovani]

uslov za pregovore- posjeta ovim selima..

Jednostavno zar ne...?

Njihove suze to zasluzuju. ..

(nedelja, 09. sep 2018, 17:23) - anonymous [neregistrovani]

ova dvojica mladica nisu veterani. ..

To su mladici koje su zarazili mrznjom. ..

(nedelja, 09. sep 2018, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

dali EU i SAD podrzavaju ovu "demokraciju"

Zalosno je sto mogerini i kocijancic sute na veseljijevu zavjeru. ..