Вучић на Космету – поруке мира зарад опстанка српског народа

Председник Александар Вучић обратио се на скупу у Косовској Митровици, чиме је завршен његов дводневни боравак на Космету. Вучић је посетио КБЦ у Косовској Митровици и локацију за пројекат насеља "Сунчана долина". За данас је била планирана и посета селу Бање у општини Србица, али је неколико стотина Албанаца блокирало пут ка том месту, па је косовска влада отказала ту посету. Ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем, рекао је Вучић, који је у српску енклаву покушао да стигне околним путем, где га је полиција зауставила. Нисам могао да дођем јер то нису хтеле приштинске власти, рекао је Вучић мештанима којима се обратио телефоном.

12.55 – Завршен говор Вучића у Косовској Митровици, у којем је поручио да још нема никаквог нацрта решења, али да имамо обавезу да разговарамо. Србија ће и у добру и у злу увек бити уз свој народ, истакао је Вучић.

12.10 Почело обраћање председника Србије, који се на почетку извинио грађанима Србице који нису могли да дођу на данашњи скуп и захвалио је мештанима Бања који су га чекали и припремили му величанствен дочек.

12.05 – Вучић стигао на трг у Косовској Митровици, где су га окупљени грађани дочекали овацијама и бубњевима. Изведена химна "Боже правде".

11.20 – На централном тргу у Косовској Митровици почео је програм, током којег ће се председник Србије Александар Вучић обратити грађанима.

11.05 – Вучић полаже венац на месту где је убијен лидер СДП-а Оливер Ивановић, заједно са његовом супругом Миленом Ивановић. Претходно су припадници косовске полиције проверили безбедност тог места.

10.55 – Вучић се обраћа окупљеним мештанима Бања телефонским путем. Поручио је да му је много жао што није успео да дође, и истакао да то нису дозволиле приштинске власти.

10.45 – Последња информација је да ће се председник мештанима Бања обратити телефонским путем.

10.35 – Вучић на путу ка Косовској Митровици, незванично сазнаје РТС. 

10.20 – Косовска полиција је зауставила колону у којој се налазио председник Вучић.

09.35 – Председник Вучић кренуо пут села Бање упркос одлуци косовске владе да откаже посету том месту, сазнаје РТС.

08.55 – Сви путеви ка Бањама су блокирани, али председник Вучић најављује да ће покушати да стигне околним путевима. Замолио је српске медије да остану у Косовској Митровици и не крећу тим путем.

08.35 – Председник Србије обилази локацију за пројекат насеља "Сунчана долина".

08.20 – Поводом информација да су ветерани ОВК блокирали пут којим данас треба да прође ка селу Бање, јужно од Ибра, Вучић је рекао да ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем.

08.05 – Председник Вучић стигао у Косовску Митровицу. Дочекао га је директор КБЦ-а Милан Ивановић.

Председник Србије Александар Вучић наставио је јутрос посету Косову и Метохији обиласком Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, где је најавио улагање од десет милиона евра и уручио вредну опрему и возила за КБЦ Митровица и КБЦ Грачаница.

Након Митровице, Вучић је обишао и локацију за пројекат насеља "Сунчана долина" код Звечана, после чега је предвиђено да оде у место Бање и посети Предшколску установу "Маја" и разговара са мештанима. Међутим, сви путеви ка Бањама су блокирани, а косовска влада је отказала посету том месту из безбедносних разлога.

Вучић је, како је претходно најавио у Звечану, покушао да околним путем дође до те српске енклаве, али га је на том путу зауставила косовска полиција.

Мештанима који су се окупили испред предшколске установе у Бањама, Вучић се обратио телефоном.

Председник је говорио телефоном са пута где га је зауставила патрола косовске полиције и онемогућила пролаз ка Бањама, а мештани су га слушали преко разгласа.

Рекао је да му је жао што су га приштинске власти спречиле да дође у њихово село.

Поједини међу окупљенима, узнемирени целом ситуацијом и рафалима које су током ноћи чули око свог села, нису крили сузе.

"Молимо да се држите, помоћи ћемо колико можемо", рекао је Вучић.

"Надам се да ћемо се видети у бољим приликама. Желим здравље и све најбоље вашим породицама", рекао је председник Вучић.

После тога, Вучић је положио цвеће испред спомен-плоче на месту где је у Косовској Митровици убијен Оливер Ивановић и одао му почаст. Са њим је била и супруга убијеног Ивановића, Милена.

Претходно су припадници косовске полиције проверили безбедност места где је Вучић дошао. 

Вучића су у близини Ивановићеве куће, односно седишта Грађанске иницијативе СДП, сачекали и поздравили грађани.

"Још снажније опредељење за очување мира и српског народа на КиМ"

Претходно је председник, поводом информација да су ветерани ОВК блокирали пут којим је требало да прође ка селу Бање, јужно од Ибра, рекао да ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем.

Истакао је да то говори да они болују од истих болести од којих смо и ми боловали, и изразио наду да ћемо ми бити у стању да себе излечимо, и да много паметнијим средствима, разговором, снажном економијом, памећу, а не оруђем и оружјем, решавамо ствари.

"Никада нисам био фасциниран нечијом мржњом, а кад је неко довољно охол и бахат и мисли да показивање симбола којим би могли мене или нас да увреде, е па грдно су се преварили", рекао је Вучић.

Поручио је да је још снажније опредељен и за очување мира и српских институција и српског народа на КиМ и да ће наставити да се бори упркос много ружних речи изговорених о њему и нашој политици.

Председник је у Звечану, након информације о блокади, рекао да ће, ипак, покушати околним путем да стигне у Бање. Међутим, изразио је сумњу да ће успети да стигну тамо. Замолио је српске медије да остану у Косовској Митровици и не крећу тим путем.

Кфор и КПС су обавестили делегацију председника да не могу да обезбеде тај део његове трасе, нити могу да му гарантују безбедност.

Вучић је потврдио да је јутрос добио те поруке, а подсетио је да је тај део његове посете КиМ јуче био одобрен.

Пренео је информације које је добио – да је извесни Рахим Геци пуцао из свог наоружања, ваљда, каже, да покаже да је много јак.

"Треба да се тресем од страха, мислили су ваљда да никада нећу сазнати имена људи који то раде. Сада су организовали блокаде буквално свуда и то се види да је организовано пошто те врсте спонтаности код Албанаца нема, није је икада било", рекао је Вучић.

Познато ко су организатори блокада 

Знамо, каже, и ко су лица која учествују и ко су прави организатори, али то показује нешто друго: "Показује немоћ и да нису у стању да чују чак ни поруке мира, и да разумеју да неко жели да преокрене будућност."

"Останите овде, а ми ћемо да пробамо. Ако успемо, успемо, ако не, вратићемо се и видећемо како и шта даље... Осим ако у међувремену и те друге путеве не заузму", рекао је раније Вучић.

Додао је да су заузели чак и пут ка Преказу – "као да је неко тамо хтео да иде".

"Много смо жељни да идемо у Преказе... Тамо је само Милутиновић добио гласове... на изборима који нису ни отворени", приметио је Вучић и додао да и у оваквим ситуацијама, када је мало шта смешно, мора човек и да се нашали.

"Ово, нажалост, говори о томе да наша испружена рука неретко остаје у ваздуху, али то неће променити политику Србије", поручио је Вучић.

Каже и да то што Албанци данас мрзе њега, или Србију или Србе, много више говори о њима, али и да се плаши да у будућности у Србији, после његовог одласка са власти, неће доћи неко ко ће више желети – или неће бити лако да дође неко ко ће више желети да имамо дуготрајан мир са Албанцима.

"Али то говори о њиховој незрелости и свему ономе кроз шта смо пролазили у неком ранијем периоду", навео је Вучић.

"Зато је важно да сачувамо наш народ", поручио је Вучић и додао да се нада да људима са југа КиМ који долазе на скуп у Косовској Митровици неће се ништа догодити, такође ни онима из Поморавља, док они из Метохије свакако неће доћи.

Обећао је да ће наћи начин да дође да и њих посети.

На крају другог дана боравка на Космету, Вучић се Србима обратио са Трга Шумадија у Косовској Митровици, одакле је поручио да ће Србија и у добру и у злу увек бити уз свој народ.

Да саслушају председника дошли су не само Срби из северног дела КиМ већ и они из Косовског Поморавља, који су, и поред блокада и барикада, успели да стигну до Митровице.

Према проценама косовске полиције, на скупу је било од 10.000 до 12.000 људи. Заменик регионалног команданта КПС-а Бесим Хоти рекао је да је све протекло у најбољем реду и без икаквих проблема.

Грађани су носили заставе Србије, а рудари Трепче своје заставе, а све су "испратили" добошари који су носили мајице са натписом "Косовско Поморавље".

Скуп је почео интонирањем химне "Боже правде", а после обраћања, председник Србије придружио се окупљенима и заједно са њима певао песму "Ово је Србија".

Са разгласа и подијума пуштана је музика, косовскометохијске песме, као и оне посвећене ослободилачким ратовима Србије, попут "Тамо далеко", а страначка обележја нису примећена.

После завршеног скупа, Срби са КиМ су оценили да је председник Републике упутио поруку мира међу народима и да им његова посета много значи у овим тешким временима и даје подстрек да остану на својим огњиштима.

Први дан боравка на Косову и Метохији Вучић је завршио у Звечану, разговором с политичким представницима Срба.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 09. сеп 2018, 16:41) - hiromant [нерегистровани]

namera

Dobra namera naseg predsednika,ali nema sagovornika medju albancima.

(недеља, 09. сеп 2018, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

Da g. Vucicu !

Na prvom mestu MIR ! Ali sta ako oni (Alb, politicari) imaju UPUTE na Tudjmanovski sistem, a najverovatnije da, nece ni jednog Srbina na Kosovu, sta tada g, Vucicu? Vreme ce tada ponovo ici njima na ruku ukoliko SADA cvrsto, jasno i glasno se ne isprecimo neslusajuci kojekakve malokrvne i interesne, a kojim je jedino : Zavadi pa vladaj. Moraju c.r.v.e.n.i telefoni proraditi koliko odmah, jer gvozdje se kuje dok je vruce. Ako se nastavite povlaciti na svaki njihov " mig "- Propao Narod i imovina Srbije na Kosovu, da se ne zamajavamo i lazemo... Zato oodmah na visi stepen " ozbiljnosti", jer i sam pored ekrana sam poceo sa suzama gledajuci onu zenu iz neposecenog sela kako place, sto im Predsednik Drzave nesme doci u selo, a iscekuju ka kao "ozeblo Sunce" ..

(недеља, 09. сеп 2018, 14:01) - Fudbaler [нерегистровани]

KiM

Ovo je zaista diplomatska pobeda Aleksandra Vučića koji je došao u miru, predstavio nove ekonomske i infrastrukturne projekte, ponudio budućnost i Srbima i Albancima da normalnije žive.

(недеља, 09. сеп 2018, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Nazalost

Evropa, imam osecaj naveliko i zeli da se Vucicu nesto desi. Bedna Evropo, zar toliko ima nesposobnih politicara kod vas. Pa sramota. Vi podrzavate sve ovo. Boze dragi ,pomozi im.

(недеља, 09. сеп 2018, 10:45) - Zika [нерегистровани]

Viza

Uvesti vizni rezim za sve sa Kosova koji nisu Srbi. Mi bez njih mozemo ali oni bez nas nemogu.

(недеља, 09. сеп 2018, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Albanci sa KiM ...

...ovo ne rade samoinicijativno, vec je tu umesano i samo rukovodstvo tzv.Kosova i njihova policija!?

(недеља, 09. сеп 2018, 09:27) - Sima [нерегистровани]

Naivni Srbi

Naivni Srbi će da pričaju o miru i dok pucaju na njih, kradu im stoku, šumu, pale crkve i imanja. Nema mira dok je ljudi, samo kratki periodi primirja.

(недеља, 09. сеп 2018, 09:25) - anonymous [нерегистровани]

danas blokiraju

Danas blokiraju a sutra ce u Srbiji vaditi pasos da mogu ici u zemlje koje su im priznale "drzavnost".

(недеља, 09. сеп 2018, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Vojska

Dovuci svu raspolozivu vojnu mehaniuzaciju na 100m od administrativne linije pa da vidis kako ce KFOR da odblokira puteve.

(недеља, 09. сеп 2018, 09:05) - nina [нерегистровани]

nemoć

Toliko su nemoćni. Ne znaju da probleme rešavaju razgovorom nego koriste oružje.