Напади на новинаре који су извештавали са барикада

Албанци у месту Војтеш, на правцу из Јужне Косовске Митровице ка месту Бање, на барикади од запаљених гума, гађали су флашама екипу "Танјуга". Током извештавања о блокадама путева нападнуте и две репортерке "Дојче велеа".

Танјуг наводи да је око 200 људи блокирало пут возилима, запалили су аутомобилске гуме, а преко целог пута постављени су транспаренти на албанском језику на којима се Срби оптужују за геноцид.

На паролама се налази транспарент са сликама несталих и убијених из тог краја.

Иако је било присутно четири-пет полицајаца, извештачима Танјуга је речено да не могу да гарантују за њихову безбедност.

Полиција пред барикадом саветовала је извештачима Танјуга да се окрену и оду, јер је много "младих и нервозних", како је речено, па би могла да полети каменица.

Поједини окупљени провоцирали су Танјугову екипу добацивањем, а пред одлазак су новинаре гађали флашама.

КПС је присутна дуж читаве магистрале, а Албанци на барикади носе албанске заставе.

Током извештавања о блокадама путева нападнуте су и две репортерке Дојче велеа, али су успеле да се врате ка северу Косова уз помоћ локалних Албанаца и полиције.

Репортерке Сања Кљајић и Елона Елези паркирале су аутомобил српских регистарских ознака код места Преказ, где су се у том тренутку налазиле јединице Кфора, преноси Дојче веле.

После повлачења међународних снага, група од десетак демонстраната са барикада их је претећи окружила, говорећи да их "провоцирају" таблицама и тражила од Сање Кљајић да покаже личне документе пошто не говори албански, како би видели да ли је Српкиња.

Према речима дописница Дојче велеа, косовска полиција је реаговала професионално и држала демонстранте на одстојању док су им локални Албанци запослени на бензинској пумпи помогли да скину српске таблице и крену ка северу Косова.

Дојче веле наводи да су приликом извештавања са барикада нападнути и новинари Инсајдера.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је нападе на новинаре током посете председника Вучића Косову, инсистирајући да надлежни органи реагују, пронађу виновнике инцидената и казне нападаче. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 09. сеп 2018, 19:13) - aнонимус [нерегистровани]

Европа

Већ ћути, ни назнаке помена о овим дешавањима!

(недеља, 09. сеп 2018, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

evropa

Hoce li Evropa i o ovome da cuti i da ne reaguje?

(недеља, 09. сеп 2018, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

nije smelo

Ovako nešto nije smelo da se dogodi!

(недеља, 09. сеп 2018, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

paramonte

Nema tu reci o ljudima,ni zivotinje se tako ne bi ponasale.

(недеља, 09. сеп 2018, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

Sve je to orkestrirano i dogovoreno

izmedju ovih na terenu, naroda, policije, kfor -a i albanskih zastitnika sa zapada.
Sad je prava prilika da se prekinu i poniste briselski "pregovori" te da se sve vrati u UN u skladu sa Rezolucijom UN 1244 i da se ta rezolucija pocne neodlozivo sprovoditi u zivot.