Bez konsenzusa za otvaranje poglavlja 23

Poglavlja 23 i 24 neće biti otvorena danas, iako su zvaničnici EU do poslednjeg trenutka pokušavali da do toga dođe, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Holandija se nadala da će moći da otvori ta poglavlja tokom svog predsedavanja EU, koje ističe danas, ali oko toga nije postignut konsenzus svih zemalja članica, izjavio je predstavnik holandskog predsedavanja za RTS.

Ambasadori zemalja članica su na svom sastanku danas ipak razgovarali o poglavljima 23 i 24, ali su samo konstatovali da zbog protivljenja Hrvatske, ali i Velike Britanije, uprkos ranijim najavama, neće biti moguće održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena ta poglavlja.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u Briselu je izjavila da izostanak odluke o otvaranju poglavlja predstavlja nepotrebno usporavanje Srbije, koja je ispunila uslove, ali da to neće bitnije uticati na nastavak procesa.

Postizanje konsenzusa o tom pitanju biće od sutra posao Slovačke, koja u drugoj polovini godine predsedava EU. Slovački predstavnici su najavili da će otvaranje poglavlja sa Srbijom biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja u politici proširenja EU.

Članice EU pokušale su i u ponedeljak da postignu dogovor o otvaranju poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) zato što prvenstveno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković precizirao je juče da je reč o tri uslova koja se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju s Haškim sudom.

Ambasadori Holandije, Slovačke i Nemačke u Srbiji izrazili su podršku nastavku procesa proširenja EU i nadu da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom "biti otvorena što pre".

Povodom neotvaranja poglavlja reagovao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Rekao je da je šokiran odlukom EU: "Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije."

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Mišščević ističe da je Beograd spreman da otvori poglavlja odmah, a da zavisi od dogovora država članica kada će to biti.

U Briselu danas EU otvara poglavlja 12 i 13 o bezbednosti hrane i ribarstvu sa Crnom Gorom, a sa Turskom poglavlje 33 o finansijama i budžetu.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 30. jun 2016, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

Ima losih vesti

Ali I po neka dobra.

(četvrtak, 30. jun 2016, 18:43) - milan lala [neregistrovani]

Obmanjivanje Srbije

Srbija treba da nastavi reformu drzave to je prioritet i kljuc naseg napredka.Reformisana moderna pravna drzava Srbija dobice investitore sa citave planete. Oko formalnog otvaranja poglavlja ne treba se trositi ovolika energija , ostavimo to Washingtonu i Berlinu. Uredjujmo drzavu, dovodimo investitore , stitimo nase interese i nikako da ne podlezemo ucenama iz EU.Nikako da ne zaboravljamo Mi smo njima potrebniji nego oni nama . Mi smo u EU u njenom stomaku formalno kao clan ili neformalno kao sto je danas ali smo tu i to je cinjenica. EU i Zapad je stotinama puta pokazao kakav stetan odnos ima prema Srbiji netreba se navoditi sta su nam sve radili i pokusavali uraditi . Vodimo nasu brigu i nasu politiku , Reformisimo drzavu. 

(četvrtak, 30. jun 2016, 18:35) - NENAD RANISAVLJEVIC [neregistrovani]

Evropska unija se necka

Upravo u ovom naslovu je sav smisao nasih besomucnih pregovora sa Evropskom unijom . Trebalo bih jednom da nam stave do znanja javno ili tajno kako god hoce ali da nam vec jednom kazu :"Hocemo s vama da saradjujemo ili necemo sa vama da saradjujemo a tim pre ni da pregovaramo a ovako nas drze u totalnoj neizvesnosti i hocemo i necemo . To je ono sto nam smeta ta beskrajna neizvesnost koja traje vec dugih niz godina od devedesetih godina proslog veka i uvek iznova zahtevi. Treba vec neko to reci toliko dugu neizvesnost i cekanje oko otvaranja pojedinih poglavlja vise ne mozemo cekati ,tolerisati i trpeti gospodo.

(četvrtak, 30. jun 2016, 18:21) - milorad [neregistrovani]

.....volja........

Nemamo mnogo od toga dali će ta poglavlja biti otvorena pre ili kasnije a što se tiče raznih izgovora svi ti neka urede prava manjinama kao i mi i neka ista ima daju, a našim donosiocima zakonskih rešenja donosite sistemska rešenja koja će biti korisna narodu a poglavlja će na kraju ako bude trebalo oni sami otvoriti bitno je da nama raste privreda i da smanjujemo nezaposlenost da bi smo ekonomski ojačali, kad to budemo onda će i pregovaračka moć biti veća......

(četvrtak, 30. jun 2016, 16:36) - Milan Paunović [neregistrovani]

Holandija se zalagala?

Da je se Holandija zalagala poglavlja bih bila i otvorena ali njima nije stalo do Srbije. Pre par dana su spominjali da je i Bugarska Rumunija kao i Grčka protiv otvaranja poglavlja. Ne verujem da je samo Hrvatska protiv i da i je lako bih nju veliki poput Francuza i Nemaza obuzdali nego su tu druge stvari nama nepoznate. Neki dan je Hrvatska dala zeleno svetlo a sada navodno sprečava otvaranje poglavlja! Priče za malu decu.

(četvrtak, 30. jun 2016, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

.....

Holandija se zalagala....

(četvrtak, 30. jun 2016, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Има још

Румунија Бугарска Мађарска ако се њима не учине тражњни уступци и они ће спуштати рампу.Бесмислен је дечији говор, манипулације, неадекватних поређења брода Титаник и процеса око ГБ, осим што су неадекватна и манипулантска (објаснио Н.Ч. у стратегији манипулације) таква поређења ничим не доприносе Српском народу. Српски производ по становнику је цц 12% производа ГБ по становнику .

(četvrtak, 30. jun 2016, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Umesto sirenja podrzavaju raspad EU

Pa valjda je, u momentu izlaska UK iz EU, dobra vest za tu istu EU da neko zeli da joj se prikljuci I trebalo bi to da pozdravi maksimalno. A pogledajte sta rade neke zemlje EU, vode politiku kao da im do te EU uopste nije ni stalo, kao da jedva cekaju da se EU raspadne. Mi toliko zelimo da udjemo u EU, a oni samo postavljaju neke besmislene sitne prepreke. Sa takvom politikom I sitnim politicarima nece EU daleko dogurati, nazalost.

(četvrtak, 30. jun 2016, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

Ne razumijem

Je li ovo dobra ili losa vijest? Treba li se ukrcati na Titanik ili ne?

(četvrtak, 30. jun 2016, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Bas zanimljivo

Hrvatska trazi tri uslova koja ona nikada nije ispostovala,pa ni dan danas!?
Sudi samo Srbima za ratne zlocine (mnoge optuzbe cesto i nemaju veze sa ratnim zlocinom),Srbi nemaju ni priblizna prava kao Hrvati u Srbiji,a saradnja sa Haskim sudom je bila uvek ,u njihovom slucaju, na "dogovornoj osnovi i sakrivanju ili nedostatku dokaza"!Presude Hrvatima koji su pocinili zlocine su "smesne".