Словачка пред изазовом председавања ЕУ

Отварање поглавља један је од задатака који ће од Холандије преузети нови председавајући Унијом - Словачка. У наредних шест месеци Брисел треба да да одговори како ће Европа изгледати у будућности. Проверавали смо какав би требало да буде словачки одговор на европске изазове.

Палицу на челу савета Европске уније преузима Братислава. Кризних десет година европске пордице обојиле су финасијска и украјинска криза, тероризам и незадрживи талас мигрната. Последњи изазов, развод Лондона и Брисела биће највећи за Словачку, која председавање почиње са четири прироритета.

"Први приоритет је економски снажна Европа. Други приоритет је савремено јединствено тржиште, па онда одржива мигратска и азилатска политика. И на крају, глобално ангажована Европа укључујући и процес проширења који сматрамо једним од важнијих алата које ЕУ има на располагању", каже заменик амбасадора Словачке Петер Суско.

Међу приоритетима је и порука земљама које су на вратима Европске уније.

"Најбитније што се тиче Западног Балкана, да је управо за време овог председавања политика проширења остала јако битна. И оно што мислим да је значајно, да се то односи на све субјекте на Западном Балкану, јер посебно после свега овог што се десило везано за Брегзит, чини ми се да постоји опасност од јачња евроскептицизма", рекао је Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

После Брегзита преосталих 27 чланица са самита у Бриселу поручује - остајемо уједињени. То је, сматрају у словачкој амбасади, једини начин да се тренутна криза превазиђе.

"Јесте да ће воз морати да крене брже, да карта буде јефтинија, да ће кондуктер да се изјашњава зашто тај воз стоји на некој станици. Али мислим да ће тај воз кренути напред и да ЕУ није у мраку. Мислим да се сада преиспитују вредности у Еворпи као такве, не само у смилу да људи траже одговоре на своја питња. Ми ћемо морати да дамо више одговора на та питања, да неки политичари сиђу са оног брислеског Олимпа и да разговарају са људима њиховим језиком", рекао је Петер Суско.

У наредних шест месеци Унија би требало да да одговори у ком правцу ће се кретати. Велике теме су на осовини Берлин, Париз и Рим.

"Словачка може ту да буде неко ко је фасилитатор у том процесу одређивања динамике развоја ЕУ, али не неко ко суштински утиче на ту динамику имајући у виду расподелу односа у ЕУ", сматра Ђукановић.

Каква се као привремерни домаћин показала, видећемо на крају године, када ће ротирајуће председавање преузети Малта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво