Јоксимовић: Радимо упркос политичком успоравању интеграција

Министарка Јадранка Јоксимовић оценила је да одлука Европске уније да не отвори поглавља са Србијом, и то у тренутку када се са Црном Гором и са Турском отварају нова поглавља, представља ширу политичку поруку која значи да се Србија успорава на европском путу.

Јадранка Јоксимовић истиче да је Београд указивао намогућност да поглавља не буду отворена, иако се, додаје, надао до последњег дана да је отварање поглавља могуће до краја холандског председавања Унијом.

Нагласила је да вест о неотварању поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије са ЕУ не би била изненађење да се у међувремену није променио контекст, односно да ЕУ није одлучила да отвори нова поглавља са Црном Гором и Турском.

"Неотварање поглавља са Србијом тумачимо као једну ширу политичку поруку успоравања Србије на путу евроинтеграција", рекла је Јоксомовићева и поновила да "да бисмо разумели да постоји нека недовољна координација због свих дешавања у ЕУ у овом тренутку да је то урађено са свим земљама у процесу".

Овако, додала је, ми се питамо због чега је дошло до једне врсте политичког успоравања Србије на путу евроинтеграција.

Министарка задужена за евроинтеграције каже и да оваква одлука неће скренути Србију са пута евроинтеграција нити њеног реформског пута.

Нагласила је да су Влада Србије, грађани који су је подржали, као и сам премијер, показали изузетну доследност у остваривању стабилности, сарадње у региону, као и у реформским процесима у земљи.

"Ми нећемо скренути са европског пута али се питамо шта је то што Србија није урадила и шта још може у процедуралном смислу да се деси током словачког председавања да би се ствари промениле", рекла је Јоксимовићева.

У Бриселу је поновила да су евроинтеграције део унутрашње развојне политике Србије, као и да је то инструмент који ће учинити да владавина права, реформе економије, инвестиције, буду у фокусу Владе Србије.

"Много се прича о стању владавине права, па и у Србији. О људским и мањинским правима, слободи медија. А када дође до отварања поглавља кроз која не само да можете мерити шта сте у тим областима урадили, већ кроз која дајете динамику напретку у том областима, онда дође до успоравања и та се поглавља не отварају", навела је Јоксимовићева.

Грађанима Србије поручила је да треба да знају да је Србија стабилна и одговорна земља на путу евроинтеграција и да треба очекивати добру динамику у наставку њеног евроинтеграционог процеса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво