Миšшчевић: Србија спремна да отвори поглавља већ сутра

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишšчевић кажžе да се процедуре у вези с отварањем поглавља 23 и 24 настављају кроз радна тела, да је Београд спреман да их отвори одмах, а да зависи од договора држава чланица када ће то бити.

Мишчевићева наглаšшава да дрžжаве чланице треба да направе компромис између себе како би омогућиле Србији да крене даље у евроинтеграционом процесу и захваљује Холандији, као председавајућој земљи у првих šшест месеци ове године, али и осталим држžавама чланицама, на ангажžовању у том послу.

Мишчевићева наглашава да су државе чланице "добро разумеле и да је заšто је битно отворити поглавља која се односе на владавину права".

"У питању су носећа поглавља за реформу једног друшšтва, али и за развојну агенду Србије", рекла је Миšшчевићева у Бриселу.

ШŠефица преговарачког тима Србије каžже да очекује од дрžжава чланица да и у наредним годинама наставе да подржžавају Србију на дугом путу евроинтеграција, али и да се нада да ће врло брзо доћи до унутрашšње сагласности чланица Уније о отварању поглавља 23 и 24.

"Отварање ова два поглавља је био важžан фактор мотивације за читаву администрацију, од министарке за евроинтеграције до целог тима који учествује у преговарачком процесу. Ангажžовали смо се да отворимо ова поглавља, не само да биsmo их отворили већ да бисмо ишšли даље, да бисмо могли да разговарамо са ЕУ о другим поглављима којима предстоји отварање. Надам се да ће та прилика врло брзо и доћи", поручила је Мишчевићева.

Мишчевићева додаје да тренутно нема прецизних рокова када би могло да дође до отварања поглавља 23 и 24. Према календару ЕУ то би могло да буде већ у јулу, на почетку словачког председавања ЕУ.

Без обзира на то, Миšшчевићева поручује да је Србија спремна да отвори та поглавља већ сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво