Подршка отварању преговарачких поглавља ЕУ са Србијом

Амбасадори Холандије, Словачке и Немачке у Србији изразили су подршку наставку процеса проширења ЕУ и наду да ће поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству са Србијом "бити отворена што пре".

На свечаности поводом словачког преузимања председавања Савету ЕУ од Холандије, холандски амбасадор Хендрик ван ден Дол је рекао да је "дубоко разочаран" што напори које су уложили Србија, холандско председавање и Европска комисија нису довели до консензуса по том питању.

"Све до јуче поподне сам био прилично уверен да ће бити одржана међувладина конференција (ЕУ и Србије) и да је могуће отворити поглавља 23 и 24", рекао је холандски амбасадор.

Дол је рекао да је заиста постојала жеља да та поглавља буду отворена за време холандског председавања и да су били врло близи тога, али да "на крају дана схватите да немате свих 28 чланица и морате да закључите да нисте успели".

"Ипак, свет не стаје вечерас, сигуран сам да ће Словачка наставити да ради напорно и посвећено као и ми да то омогућимо", рекао је Дол.

Амбасадор Холандије је додао да ЕУ функционише на основу консензуса, а да земље чланице имају "своје легитимне бриге и легитимне жеље", с којима се некад морају суочавати на билатералној, а некада на мултилатералној основи у Бриселу.

Словачка амбасадорка Дагмар Репчекова је изразила наду да ће поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом бити отворена у јулу, најкасније у септембру а да ће до краја године бити отворена још нека поглавља.

"Наставићемо добар рад холандског председавања и покушаћемо да будемо успешнији с поглављима 23 и 24", рекла је Репчекова, истакавши да "није важно колико је поглавља отворено, него колико је затворено, јер то значи да сте припремљени".

На свечаности у ЕУ инфо центру у Београду немачки амбасадор Аксел Дитман је рекао да Берлин наставља да подржава отварање поглавља у преговорима са Србијом "што је пре могуће" и да је ЕУ посвећена томе да Србија постане чланица.

"Све земље чланице су заједно отвориле приступне преговоре са Србијом тако да смо посвећени томе да Србија постане чланица ЕУ и сада ћемо напорно радити да бисмо та два поглавља отворили што је пре могуће", рекао је Дитман, изразивши жаљење што данас није било могуће отворити поглавља 23 и 24.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт изразио је "пуну подршку" наставку процеса проширења "већом брзином и одлучношћу" и изразио наду да ће словачко председавање "погурати" отварање поглавља 23 и 24.

"Надамо се што скоријем отварању поглавља јер ће то дати нови моментум у реформама које су неопходне. То је прави пут за Србију да напредује и постане просперитетна и стабилна земља", рекао је Бенедикт и додао да ће фокус Делегације ЕУ бити на раду који треба да се обави, пре него на отварању поглавља "који је симболични чин".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво