Nezadovoljstvo zbog dolaska Bajdena

Predstavnici DSS-a, Nove Srbije i nekoliko nevladinih organizacija, protestujući protiv posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, podsetili su na njegove ranije izjave. Bajdenova politika, kako smatraju, suprotna interesima Srbije. Drugi čovek SAD ne dolazi sa dobrim namerama, navodi Tomislav Nikolić.

Pedstavnici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i nekoliko nevladinih organizacija predali su Ministarstvu spoljnih poslova izjave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, date tokom i posle NATO bombardovanja Jugoslavije, kao deo protesta zbog njegovog dolaska u Beograd.

Predsednik Izvršnog odbora DSS-a Jovan Palalić rekao je novinarima ispred zgrade Ministarstva da su ministru Vuku Jeremiću predata dokumenata koja ukazuju "šta je govorio i kakvu je politiku vodio potpredsednik SAD Džozef Bajden".

"Ubeđeni smo da su izjave i politika koju je vodio Džozef Bajden duboko suprotna interesima Srbije i srpskog naroda. Podrška toj politici dovela je do bombardovanja Srbije i otcepljenja Kosova", naveo je Palalić.

Palalić je naveo da će dolazak Bajdena u Beograd sledeće nedelje biti prožet "novim pritiscima na Srbiju kako bi uspostavila dobrosusedske odnose sa Kosovom".

Kako je rekao, Srbija je odlukom Skupštine vojno neutralna i "nema šta da traži u organizaciji koja je bombardovala Srbiju i Republiku Srpsku, koja je okupirala Kosovo i Metohiju i podržala nezavisnost te lažne države".

Nikolić: Bajden nema dobre namere

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić smatra da će poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajaden biti "kurtoazna", ukoliko nije promenio politički i opšti stav prema Srbiji.

"U nekim normalnim okolnostima poseta potpredsednika SAD za svaku državu koja ima normalne diplomatske odnose velika je čast, međutim, personalno Bajden nije ličnost koja je po dobru ostala upamćena među Srbima", rekao je Nikolić novinarima u Parlamentu.

Nikolić smatra da će Bajden vlastima u Beogradu postaviti dodatni uslov koji vodi indirektnom priznavanju Kosova i Metohije. Mislim da je Bajden sastavni deo takozvane nezavisne države Kosovo i stoga smatram da u Srbiju ne dolazi sa dobrim namerama", ocenio je Nikolić.

Šef Nove Srbije Velimir Ilić smatra da će Bajden Srbiju "malo pohvaliti, malo istaći da nešto nije dobro, a da u suštini od posete Srbija neće imati ništa".

Drugi čovek Bele kuće, Džozef Bajden u ponedeljak počinje balkansku turneju, koja obuhvata posete Beogradu, Prištini i Sarajevu, što, kako su naveli zvaničnici 100 dana stare administracije Baraka Obame, predstavlja signal da će Balkan i u narednom periodu "ostati u fokusu" interesa Vašingtona.

Zvaničnici i analitičari u Beogradu i Sarajevu prilično su rezervisani oko mogućih rezultata posete Obaminog zamenika, pre svega zbog pitanja statusa Kosova i međuentitetskih problema u Bosni, dok će Bajdena jedino na Kosovu dočekati nepodeljene simpatije tamošnjih lidera, koji su njegov dolazak unapred proglasili za "istorijski".

broj komentara 31 pošalji komentar
(sreda, 20. maj 2009, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

negodovanje zbog Bajdena

U potpunosti se slazem sa vama jer sto se tice Kosova mi mozemo sve i svasta pricati ali se tu vise nista nece promenuti

(sreda, 20. maj 2009, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Bajden

Apsolutno se slazem. Nije Bajden kritikovao Srbe i vodio antisrsku politiku zato sto je rodjen takav ili sto je dio neke zavjere, vec zato sto smo se mi ponasali devedesetih bahato, propraceni uzasnom ikonografijom i katastrofalnim medijskim ratom, a da ne pricam o tome kakva nam je bila vanjsak politika.

(subota, 16. maj 2009, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Legitimno je protestovati

Zato danas Francusku citavu regiju potresaju ;protesti,strajkovi i ogromna otpustanja radnika sposla koliko je uznapredovala sa dolaskom novoga predsednika koji uvazava busa i americku administraciju-zaista je za svaku nagradu i pohvalu!!!!!

(subota, 16. maj 2009, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Legitimno je protestovati

Gresis .Stvari su se mnogo promenile zadnjih godina.Francusko kritikovanje Busa je ovu drzavu kostalo 200 milijardi evra godisnje da je na kraju Sarkozi ne samo postao najbolji prijatelj Busa i Rajsove nego je Francusku vratio u sve strukture NATO sto se nije desilo od De Gola do danas.(da podsetim da je Francuska svih ovih decenija gradila nezavisni sistem odbrane kao i odlucivanje itd)

(subota, 16. maj 2009, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Politika

Politika i jeste dvosmislena. Naravno da nam se cesto to nesvidja,zato politicari i ostaju takvi u nasim ocima.Razlika je u tome ko to zna najbolje da iskoristi za dobrobit svoje drzave.

(subota, 16. maj 2009, 15:02) - Goran [neregistrovani]

POSETA

Nisam odusevljen dolaskom americkog podpredsenika,ali kao sto se zna,Amerika je vazan faktor i svetska sila,vise volim kada se nasi politicari sretnu sa predstavnicima,Grcke,Rusije,Rumunije,Spanije i drugih prijateljskih zemalja.

(subota, 16. maj 2009, 14:43) - Velibor [neregistrovani]

Legitimno je protestovati

Kad pogledam komentare, prosto mi je neverovatno kako su stvari ovde izokrenute. Pa ljudi moji u visoko-razvijenim demokratskim zapadnim drzavama je potpuno normalna i uobicajena pojava da gradjani, odredjene grupacije i partije protestuju protiv posete nekog zvanicnika za koga zakljuce da vodi politiku koja ima negativno dejstvo na vrednosti za koje se one zalazu. Steite se samo posete Zirinovskog Francuskoj. Ili zamislite npr. Ahmedinedzadovu posetu nekoj zapadnoj drzavi! Mislite li da ne bi bilo protesta, jaja, itd? Takve i slicne pojavesu odraz razvijenosti i civilizovanosti i samosvesnosti jednog drustva i karakteristcne su za zpdno-evropske demokrtije. Udvornicko i servilno ponasanje mi delije nekako vise orijentalno i azijatski. I tako gpospodo draga koja se bunite protiv legitimnog protesta odredjenih politickih grupa, znajte da iz vas govri vise Turci nego Evropejci.

(subota, 16. maj 2009, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

bajden

Mislim da potpredsednika jedne vlade treba da primi isto samo potpredsednik vlade i niko vise,ma koja god to sila bila.To je moj kratak komentar.

(subota, 16. maj 2009, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

Незадовољство....?!

Njih i ne interesuje da li ih neko voli ili ne! Cilj je samo da se svoje sprovede u delo

(subota, 16. maj 2009, 01:39) - anonymous [neregistrovani]

Незадовољство....?!

А замислите, како је тек Бајдену? Како би сте се ви осећали да морате да идете у посету неколицини милиона људи, који не могу да вас смисле