Čitaj mi!

Naša posebna kuća

Ne čekajući na institucije, grupa roditelja iz Kikinde, već godinu dana vodi Dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju, s ciljem da pomogne deci. Prostor, opremu i osnovna finansijska sredstva daje im lokalna samouprava.

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju osnovali su u Kikindi, pre godinu dana, Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i osobe s invaliditetom "Naša kuća". Osim osnovne nege, i jedni i drugi dobijaju mogućnost da se druže, uče i rade.

Svetlana Kalinov voli da radi u likovnim radionicama i da se druži. U Dnevnom boravku stekla je najboljeg druga i drugarice. Za razliku od nje, njen drug Zoka rado posluje u stakleniku.

"Kada korov izraste, postaje gusto i onda biljka ne može da izraste kako treba", objašnjava Zoran Savičić.

U plasteniku uzgajaju paradajz, papriku, tikvice, bundevu. Jedan od roditelja, Stevan Jakonić, kaže da imaju u planu da nešto prodaju, ali i da korisnici iz Doma jedu ono što posade.

O Dnevnom boravku zajednički brinu roditelji i staratelji korisnika. Pored njih profesionalno su angažovani i stručni radnici i saradnici: socijalni radnik, psiholog i teraupeti. Deo njih pomaže volonterski.

"Kada čovek oseti da može da koristi i doprinese razvoju nečega, onda je materijalna korist nebitna", kažesocijalni radnik Mirko Jankelić.

Ljudi iz "Naše kuće" nameravaju da nabave još jedan plastenik i otvore dućan u kojem bi mladići i devojke prodavali svoje ukrasne predmete, voće, povrće, rasad cveća i lekovito bilje koje sami odneguju. Tako će, kako kažu, ne samo razvijati određene veštine nego će i ravnopravno učestvovati u životu društvene zajednice.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. jun 2012, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke roditeljima

Svaka cast roditeljima! Zelim vam srecu i uspeh i podrzavam vas da svojoj deci zajednicki pruzite ono sto im drustvo ne pruza, a duzno je.