Čitaj mi!

Putin na Crvenom trgu: Pravovremena i neophodna akcija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je "specijalna operacija u Ukrajini bila pravovremena i neophodna akcija", optužujući Zapad da je planirao invaziju na teritoriju naseljenu Rusima, uključujući i Krim.

Vladimir Putin je, u govoru na Crvenom trgu povodom Dana pobede, rekao da Zapad nije želeo da sluša Rusiju već je predstavljao pretnju na ruskim granicama.

"Videli smo kako se širi vojna infrastruktura, stotine stranih savetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje", rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da je Moskva, prošlog decembra, predložila zaključivanje sporazuma o bezbednosnim garancijama, uključivanje u iskren dijalog u potrazi za razumnim kompromisnim rešenjima.

"Uzalud", rekao je Putin, navodeći da članice NATO-a nisu želele da saslušaju Rusiju, već su "planirale invaziju na naše istorijske teritorije, uključujući Krim".

"U Kijevu su najavljivali moguću nabavku nuklearnog naoružanja, NATO je preuzimao vojnu kontrolu nad teritorijama nadomak naših. Na taj način, sistematski je stvorena neprihvatljiva pretnja... Sve je ukazivalo na neizbežnost sukoba sa neonacistima, potpomognutih Amerikom i njenim manjim partnerima", rekao je ruski predsednik.

Ruski predsednik je takođe optužio neprijatelje da koriste teroriste za borbu protiv Rusije, kao i da su "verskom i međunarodnom mržnjom pokušali da slome Rusiju i oslabe je iznutra".

"Nisu uspeli", rekao je ruski predsednik, navodeći da se ratnici različitih nacionalnosti bore zajedno "kao braća".

"To je snaga Rusije. Nepobediva snaga naše multietničke nacije", rekao je Putin.

Putin je govor počeo čestitajući snagama koje su pre 77 godina odnele pobedu u Drugom svetskom ratu.

"I danas je isto. Borite se za naš narod u Donbasu i bezbednost otadžbine. Dan pobede je u našim srcima i nema porodice u Rusiji koja nije bila pogođena velikim otadžbinskim ratom. Mi smo ponosna generacija pobednika", rekao je Putin.

"Za Rusiju, za pobedu", rekao je ruski predsednik.

Nakon Putinovog govora, u Moskvi je održana i vojna parada na kojoj je učestvovalo 11.000 vojnika. Vazduhoplovni deo ovog spektakla otkazan je zbog lošeg vremena.