Čitaj mi!

Književnost je najmanje pogođena koronom - kako bi o tome pisao Šekspir

Književnost - lek za samoću, najmanje je pogođena pandemijom, i prilagodila se novoj normalnosti, zaključeno je na Svetski dan knjige i autorskih prava. Obeležavanje datuma rođenja odnosno smrti Vilijema Šekspira i Migela de Servantesa i ove godine ograničila je pandemija. Izdavaštvo deli sudbinu sveta koji pokušava da se uklopi u takozvanu "novu normalnost".

Umesto tradicionalnih svečanosti u slavu pisane reći, svi koji žive od knjige i za nju postavljaju isto pitanje: Šta posle korone?

Muharem Bazdulj, književnik pretpostavlja da će se posle korone namnožiti knjige o temi korone.

"Moram da priznam da mene iznenađuje, koliko pratim produkciju, da je toga do sada relativno malo", kaže Bazdulj.

Teoretičar književnosti Petar Arbutina, veruje da će mnogi odgovori biti traženi u knjigama, budući da se društveni život promenio i da se dugo neće, i da li će se uopšte vratiti na one osnove na kojima je počivao.

Knjiga je manje "pogođena" koronom od drugih oblasti kulture. I kada su zatvorene pozorišne, koncertne i bioskopske sale možemo da čitamo.

Razvijena onlajn prodaja knjiga

"Na osnovu nezvaničnih podataka koji do mene dolaze onlajn prodaja u vreme korone je skočila više od 20 odsto i to je neka vrsta evropskog i svetskog standarda. Ako postoji dobra posledica pandemije, to je da je ta vrsta prodaje dobro razvijena", ocenjuje Arbutina.

S druge strane izgubili smo socijalni milje boravka u knjižarama Ali o veri naših izdavača da je taj gubitak privremen svedoči gotovo neverovatan podatak da je usred pandemije Beograd dobio niz novih knjižara.

Ni biblioteke ne posustaju. Na Šekspirov rođendan izložba u Narodnoj biblioteci.Nj egovo delo u knjigama i na sceni preživelo je vekove i ostalo na listi najčitanijih i najizvođenijih.

Šta bi rekao Šekspir

Danas kada je čitav svet pred velikim izazovom neizbežno se nameće pitanje : Kako bi o tome pisao Šekspir?

"Sama činjenica nošenja maski stvara mogućnost neke zgodne komedije zabune, tako da mogu da zamislim, kako bih rekao, neki dramski Dekameron u postmodernom dobu", opisuje Bazdulj.

Arbutina kaže da mu je uvek u poslednjih godinu i po dana, prisutna Šekspirova rečenica iz "Bure": "Pakao je ispražnjen, svi đavoli su ovde".

Kada bura pandemije prođe ostaju knjige. Da nas opomenu, uteše, poduče.