Čitaj mi!

Igoru Marojeviću nagrada "Meša Selimović"

Književnik Igor Marojević dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolju domaću knjigu objavljenu prošle godine.

Njegov roman Ostaci sveta dobio je najveći broj glasova "Velikog žirija", 60 književnih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti.

"Opora žestoka priča, autoironično, humorno, katkad cinično", zapisano je između ostalog u obrazloženju.

Izbor 33. put organizuju Večernje novosti.

U onlajn obraćanju medijima, Marojević je izrazio veliko zadovoljstvo što je dobitnik nagrade koja nosi ime, kako je rekao, vodećeg filozofa srpske proze u poslednjih pedeset godina.

"Brojnih Selimovićevih misli, romana, aforizama ne bi se postideli ni vrhovi najrazvijenijih kultura kao što je Francuska. Veoma je značajno primiti ovo priznanje i zbog sistema glasanja koje nagradu ‘Meša Selimović’ čini najdemokratskijom u Srbiji i šire, jer svako od kritičara iza svog izbora staje javno imenom i prezimenom i biografijom", kazao je Marojević.

Kako je istakao, sakupljao je građu o Jasenovcu skoro trideset godina bez nekog jasnog cilja.

"Nikada nisam pomišljao da ću pisati roman o Jasenovcu, ali to se ipak dogodilo. Kada sam se preselio u Španiju gde sam proveo deo života, otkrio sam temu tamošnjeg Građanskog rata. Bile su to inicijalne teme romana Ostaci sveta. Kako sam koncipirao roman kao zbir priča glavnih protagonista, tu su se našli i delovi posvećeni ilegalnom delovanju Komunističke partije u Kraljevini Jugoslaviji, događanja u Blajburgu, Srebrenici", naveo je Marojević.

Kada se zaklope stranice Marojevićevog romana postavlja se pitanje da li je zlo u prirodi čoveka ili se kod njega javlja u teškim okolnostima, a Marojević veruje da je u najvećem broju slučajeva zlo prisutno u čoveku u obe varijante.

"Nešto se nasledi, nešto se stekne, a nešto i razgore okolnosti… Pisao sam o ratnim situacijama u kojima ljudi ranije nisu bili. Ti ljudi, zapravo, tada upoznaju sopstveno zlo i ostaju zapanjeni ili su primorani da čine zlo što ih naravno ne amnestira. Moj roman ne osuđuje već pokušava da razotkrije zločinca i zlo. Ako shvatimo zlo to ne znači da ga opravdavamo", kazao je Marojević.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">