Čitaj mi!

Nije ni Mocart ni Betoven, on je Andrej Stojanović

Samo osam godina, a u biografiji više od 50 kompozicija. Andrej Stojanović očarao je svet svojim talentom. Umesto prvi razred, on je već savladao osnovnu i srednju muzičku školu i sada je na Univerzitetskom programu rimske "Santa Sesilije". Iz Norveške, u kojoj živi sa porodicom, govori za RTS.

Andrej trenutno komponuje prvu simfoniju, kaže da skoro svaki dan ima inspiraciju. 

Na međunarodnim takmičenjima zovu ga "mali Mocart", ali on to ne voli. 

"Ja nisam ni Mocart ni Betoven, ja sam Andrej Stojanović", istakao je. 

Andrejeva mama Danka Stojanović ističe da niko u porodici nije muzičar, ali da su im se ozbiljni profesori obratili i rekli im da je Andrej veliki talenat.  

"I da shvata muziku i teoretske predmete i komponovanje kao odrasla osoba, gledali smo da sve prilagodimo njemu. Baš prošle nedelje s nama je kontaktirala londonska muzička škola 'Jehudi Menjuhin' i ponudili su nam da nastavi tamo školovanje. Zaista je teško tamo se upisati, ali rekli su da će s Andrejem napraviti izuzetak", navela je Danka. 

Dodaje da je on prošle godine dobio šest nagrada na međunarodnom takmičenju iz teoretskih predmeta, gde se takmičio s decom iz srednje škole od drugog do četvrtog razreda. Osvojio je pet prvih nagrada i jednu drugu.