Čitaj mi!

Basara povodom Ninove nagrade: Nadao sam se, ali je sumnja bila veća

Književnik Svetislav Basara osvojio je Ninovu nagradu za najbolji roman godine, za svoje delo "Kontraendorfin" (Laguna, 2020). Prilikom proglašenja pobednika, izjavio je da se pomalo nadao nagradi, ali da je sumnja ipak bila veća od same nade.

Basara objašnjava da je sam naziv romana "Kontraendorfin" malo komplikovanije objasniti, jer je to termin iz fiktivne endokrinologije, suprotno endorfinu, hormonu sreće, dakle – hormon nesreće.

"Medicinskim rečnikom se prikazuju da uzroci, nesporazumi i posrtanja sa istorijom naroda, posebno našim narodom, koji nisu posledice istorijskih okolnosti već komunalnog poremećaja. Tako da nama nije potrebna humanitarna već medicinska pomoć", stav je dobitnika Ninove nagrade.

Prvi put, Basara je ovu prestižnu književnu nagradu, najveću u Srbiji za roman godine, osvojio za roman Uspon i pad Parkinsonove bolesti (Dereta) 2006. godine.

"Uvek je takva situacija sa Ninovom nagradom, obično traje 15 dana gungula oko nje, onda se nagrađena knjiga čita ili ne čita, a zatim sve iznenada zaćuti na izvesno vreme do sledeće godine", smatra laureat, inače i dramski pisac, kolumnista dnevnih i drugih listova na aktuelne političke i društvene teme.

"Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana, tako da u ovom poslednjem delu nema politike. To je zapravo umetnička slika društva koje trpi posledice onih zastranjivanja i zabluda koji se razmatraju u mojim kolumnama ili esejističkim knjigama", kazao je Basara.

Na kraju je izrazio svoje emocije u vezi s nadom da će nagradu dobiti, i zaključio: "Kada jednom dobijete Ninovu nagradu, onda je svaki sledeći put uvek veća šansa da je ne dobijete nego da je dobijete".

U najužem izboru sedam romana

U najužem izboru za Ninovu nagradu bilo je još šest romana: Sloboda govora Vladana Matijevića, Što na podu spavaš Darka Cvijića, Ljudi bez grobova Enesa Halilovića, Prekrasne ruševine Sava Stijepovića, Ništa nije ničije Bojana Savića Ostojića i Pod oba sunca Ognjena Spahića.

Ninov žiri za 67. dodelu te nagrade je radio u sastavu: Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik).

"Žiri je odlučio da Ninovu nagradu za najbolji roman 2020. godine dodeli Svetislavu Basari za roman Kontraendorfin, za koji su glasali Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić.

Za roman Što na podu spavaš Darka Cvijića glasala je Marija Nenezić, a za delo Pod oba sunca Ognjena Spahića glasao je Teofil Pančić", stoji u obrazloženju žirija, koji je pročitao njegov predsednik Pančić.

"Nagrađeni roman sastavljen je od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola kojima se pretresaju i potresaju ne samo društvo i kultura naše istorije i politike već i čitavog savremenog sveta", zaključuje se u saopštenju žirija o izabranom romanu.

Članica žirija Marija Nenezić istakla je da su svih sedam romana iz užeg izbora generacijski i poetički različiti, i da otvaraju važna pitanja čoveka danas, odnosno analiziraju pojam identiteta.

Moderator razgovora novinar Dragan Jovićević podsetio je da je ove godine u konkurenciji bilo čak 212 romana, što se dugo nije desilo, na šta se nadovezao Ivan Milenković i naglasio da tolika količina nije slika kvaliteta.

Dodao je i da ostala dela ne zaostaju mnogo za sedam odabranih romana iz najužeg izbora.

Marjan Čakarević je naveo da je 2020. godina bila apsolutno najkomplikovanija u svakom pogledu, posebno umetničkom i književnom, a da je Basara ovaj put napisao roman koji donosi nešto novo u njegov opus, gde je lestvica podignuta na viši nivo njegovog "književnog oružja", po čemu je stekao ugled u savremenoj književnosti, kao plodan autor.

Uručenje Ninove nagrade biće organizovano onlajn 8. februara, zbog i dalje teške situacije sa pandemijom, a detalji o toj dodeli biće saopšteni naknadno.