Čitaj mi!

Upoznajte Petograd - mesto sačinjeno od pet gradića, čiji su simboli riba, vuk, medved, svinja i sova

Knjiga za decu na određeni način nosi iskustvo kompletnog življenja pisca, ali pročišćeniji je i malo svedeniji oblik celokupnog znanja kaže Zoran Penevski. Povod za susret sa piscem je "Okean od papira" proglašen najboljim romanom za decu i mlade u protekloj godini i nagrađen priznanjem Zmajevih dečjih igara "Rade Obrenović".

"Okean od papira" vodi čitaoca u Petograd, koji čini pet gradića, čiji su simboli riba, vuk, medved, svinja i sova. U njemu odrasta petnaestogodišnji Tarvin koji traga za lekom za njegovu bolesnu sestru. Sazreva u neobičnom, zabavnom i sablasnom svetu, okružen je tajnama i izmišljenim bićima.

"Okean od papira je zapravo priča o ovom svetu i nekom drugom koji je zapravo zgusnuće ili varijanta ovog. To je zapravo priča o tome kako naše sazrevanje privlači i nešto drugo, makar to bilo i onostrano", navodi Zoran Penevski.

Pred junakom kao i čitaocem su igre reči i slika, jezički zadaci, rešavanje zagonetke ali i saznanje o moći znanja, čitanja, pa i odgovor na pitanje kako bi trebalo da izgleda prava biblioteka.

"Biblioteke treba da izgledaju, jednostavno, možda kao i knjižare. Na prvom nivou se nudi ono što je jednostavno i namenjeno najširim čitalačkim krugovima, na drugom nivou, to su knjige koje zahtevaju promišljanje, razmišljanje, zanos, a vrhunski nivo je da knjiga ima svog čitaoca koji će naći u toj knjizi prijatelja i koji može u toj knjizi, u tim knjigama da pronađe mnogo više čak i od onoga što mu život pruža", objašnjava Penevski.

"Okean od papira" čijem kompletnom doživljaju doprinose i ilustracije Dušana Pavlića, tako je i pisan, iskren je Zoran Penevski.

Za maštovitog čitaoca koji voli da postavlja pitanja, vraća se knjizi, otkrivajući nešto novo pri svakom ponovnom druženju sa njom.