Izložbeni susret dva autora u ambasadi Švajcarske

Ambasada Švajcarske u Beogradu otvarila je vrata rezidencije za širu javnost kako bi prikazala rad umetnika iz Švajcarske i Srbije Pitera Eršmana i Dragana Zdravkovića, koji su poznati u svojoj zemlji i inostranstvu.

Izložbeni susret dva autora internacionalne reputacije Pitera Eršmana i Dragana Zdravkovića u rezidenciji ambasadora Švajcarske, geografski je označen kao "2_B", što simboliše Bern i Beograd.

Likovni govor dva umetnika iste generacije je različit.

Odsustvo ljudskog karakteriše neobičnu atmosferu crteža Dragana Zdravkovića.

Eršmana interesuje, na prvi pogled, nešto sasvim suprotno. Čovek je glavni akter njegovih radova. Izražava se kroz video, interaktivne kompjuterske instalacije i fotografiju.

Autori ističu da gledaju istu stvar, ali iz drugog ugla.

"Moj rad je o svakodnevnom, ne istražujem ništa spektakularno. Samo šetam, putujem što češće mogu i prikupljam slike, a potom ih virtuelno kombinujem. Pokušavam da napravim nešto poput ličnog putovanja, ali i putovanja za posmatrače", kaže Eršman.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge primećuje da je promovisanje kulturnih veza u samom središtu misije Ambasade.

"Mislim da su ovakve izlođbe značajne baš zbog toga što spajaju dve kulture. Vidimo da smo veoma slični, da smo svi zapravo jedno i nema bitne razlike danas u ovom svetu koji je jedna celina, jedno globalno selo", ističe Ge.

Zajedničko im je i prisustvo na internacionalnoj izložbenoj sceni i to da im se radovi nalaze u više međunarodnih muzejskih i galerijskih zbirki.

Izložba "2_B" Pitera Eršmana i Dragana Zdravkovića u rezidenciji ambasadora Švajcarske otvorena je za javnost do 18. decembra.

broj komentara 0 pošalji komentar