Čitaj mi!

Izložba slika Olje Ivanjicki

U kući kralja Petra Karađorđevića na Senjaku otvorena je izložba slika naše poznate slikarke, arhitekte, multimedijalne umetnice i skulptorke Olje Ivanjicki. Izložba otvorena do 31. maja.

Izložba slika naše poznate slikarke, vizionarke, arhitekte, modne dizajnerke, multimedijalne umetnice i skulptorke Olge-Olje Ivanjicki (1931-2009) pod nazivom "Sazvežđa" otvorena je u kući kralja Petra Karađorđevića na Senjaku u prisustvu velikog broja poštovalaca njenog dela.

Uvodnu reč na otvaranju, koje je organizovao "Fond Olje Ivanjicki" u saradnji sa opštinom Savski venac imala je direktorka Fonda i autorka izložbe Dušanka Subotić Homen, dok je princeza Jelisaveta Karađorđević proglasila izložbu otvorenom.

"Želim da vam kažem ono što je Olja uvek govorila, da ne ide za uspehom već za trajanjem i upravo njeno trajanje ostvarujemo ovom izložbom", rekla je Dušanka Subotić Homen.

"Želimo da ispunimo poslednju Oljinu želju, a to je da se otvori stalna postavka bilo u kući kralja Petra ili izgradnjom galerije na Kosančićevom vencu koja je obećana Olji za života, a i posle njene smrti", dodala je Dušanka Subotić Homen.

Otvaranjem izložbe "Fond Olje Ivanjicki" obeležava 80 godina od rođenja jedne od najvećih srpskih slikarki.

"Kada me je videla rekla mi je da stanem, jer joj je trebao moj profil, kada sam je upitala zašto odgovorila mi je da želi da uradi Karađorđev portret, jer smo slični", ispričala je Jelisaveta Karađorđević.

Na izložbi, koja će trajati do 31. maja, predstavljena su dela iz svih perioda stvaralaštva Olje Ivanjicki, kao i njena poslednja slika "Oni donose odluku" koja do sada nikada nije bila izložena pred publikom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 11. maj 2011, 11:50) - Jovica Đurđić [neregistrovani]

Tako se to radi

Tako sam srećan zbog Olje i njenog djela. Tako se to radi. Drago mi je da postoje ljudi koji se trude i ne dozvoljavaju da se njeno umjetničko djelo zaboravi. Ali, treba učiniti više. Treba izgraditi posebno zdanje koje bi čuvalo njena djela i stalno podsjećalo na izvrsnu veliku umjetnicu. Tako bih bio srećan da na Kosančićevom vencu šetajući ugledam zgradu s Oljinim imenom.

(sreda, 11. maj 2011, 09:07) - Misa Lazic [neregistrovani]

Vecna Olja

Neka joj je vecna slava, bila je fenomenalna.