Enio Morikone održao koncert u Beogradu

Italijanski kompozitor Enio Morikone na sinoćnjem koncertu predvodio orkestarom "Roma simfonieta" i akademskim horom "Obilić". Koncert u Beogradskoj areni počeo izvođenjem kompozicija za gitaru.

Enio Morikone sinoć je tri puta izlazio na bis, prizivan stojećim ovacijama više hiljada ljudi koji su došli na njegov koncert u Beogradsku arenu.

Vremešni ali krepki Morikone (80) dirigovao je orkestrom "Roma simfonieta" i akademskim horom "Obilić" tokom nastupa u Beogradskoj areni, na kome su, pored filmskih tema kojima se proslavio, izvođene i kompozicije za solo gitaru.

Najveći odziv, sasvim očekivano, dobile su Morikoneove teme za filmove Serđa Leonea "Dobar, rđav, zao" (1966), "Bilo jednom na Divljem zapadu" (1968) i "Bilo jednom u Americi" (1984), kao  za film "Misija" (1986) Rolanda Žofea.

Gitarista Karlo Marćone, na početku koncerta izveo je Morikoneove kompozicije za gitaru.

Četvorica gitarista, predvođena Morikoneovim bliskim saradnikom Robertom Fabrijem izvele su potom prearanžiranu verziju muzike iz filma "Sinema paradizo".

Među prvim kompozicijama u Beogradskoj areni su se čule teme iz filmova "Nesalomivi", "Bilo jednom u Americi", "Legenda o pijanisti", "H2S", "Sicilijanski klan", "Una sera a cena" i "Madalena".

Blok tema za špageti vesterne Serđa Leonea, s kojima je Morikone tekao svetsku slavu, počeo je izvođenjem čuvene teme za "Dobar, đav, zao".

Solističke deonice na "vestern" temama pevala je, u pratnji hora, sopran Suzana Rigači, čiji je kristalno čisti glas došao do izražaja u "Bilo jednom na Divljem zapadu" i temi za završni obračun u "Dobar, rđav, zao".

Druga polovina koncerta protekla je u znaku ramatične muzike za angažovane filmove kao što su "Bitka za Alžir", "Istraga nad građaninom van svake sumnje" i "Radnička klasa dlazi u raj", kao i omaža italijanskom režiseru Mauru Bolonjiniju.

Poslednji blok posvećen muzici za "tragične, lirske i epske filmove" doneo je tri teme iz "Misija", s kojima je trijumfalno završen vanični deo koncerta.

Morikone se tri puta vraćao na bis i sa horom i simfonijskim orkestrom ponovio "Deborine teme" iz filma "Bilo jednom u Americi", teme obračuna u "Dobar, rđav, zao" i kompozicije "Na zemlju kao u raju" iz "Misije".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 17. feb 2009, 18:45) - sinjori [neregistrovani]

Ennio

Veliki dogadjaj, ali bih postavio pitanje rts da li postoji sansa da se vidi koncert na tv?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">