Čitaj mi!

Otvorena izložba “Srbija u Velikom ratu“

Izložba "Srbija u Velikom ratu", koja prikazuje više stotina fotografija, dokumenata i predmeta iz Prvog svetskog rata, otvorena je u Domu vojske u Beogradu.

Izložbu su organizovali Vojni arhiv, Vojni muzej, Istorijski arhiv u Požarevcu i Medijski centar "Odbrana".  

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević na otvaranju izložbe rekao je da je to jedna od 60 manifestacija kojom Vojska i Ministarstvo obeležavaju stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

"Izložba afirmiše činjenice, onako kako to istina zahteva i zato je nem svaki pokušaj revizije istorije", ističe Đorđević, prenosi Beta.

Dodaje da Vojska Srbije danas, kao i srpska vojska u to vreme, ima veliki ugled u narodu i uživa veliko poverenje, a da su pripadnici te institucije u više navrata pokazali da su uvek uz narod.

Načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Petar Bošković kaže da se tom izložbom zaokružuje obrada teme koja je veoma važna, ne samo za vojsku i ministarstvo, već i za državu i narod.

Bošković podseća da su ministarstvo i vojska učestvovali u izdavanju sedam knjiga na temu Velikog rata ali i nekoliko filmova u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, poput filma o Milunki Savić i topličkom "Gvozdenom puku" knjaza Mihajla.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić ukazuje na "pogubne" političke pokušaje revizije uloge Srbije u Prvom svetskom ratu i da je zato ideja izložbe da se javnosti stave na uvid brojne fotografije i dokumenta koji će svedočiti o ratnim dešavanjima.

Direktor Vojnog arhiva pukovnik Milorad Sekulović ocenjuje da je Veliki rat urezan u kolektivno pamćenje srpskog naroda zbog velikog značaja tog događaja i velikih žrtava.

"Srbija nije ušla u Prvi svetski rat zbog teritorijalnih proširenja ili resursa već da bi se odbranila i sačuvala svoju čast a za to je platila veliku cenu", zaključuje Sekulović.

broj komentara 0 pošalji komentar