Decenija bez patrijarha Pavla – njegove poruke žive u narodu

Navršilo se deset godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je 44. naslednik trona Save Nemanjića. U Metohiji i na Kosovu bogoslužio je 34 leta. Danas će se u hramovima SPC služiti parastos.

Mnogobrojni poštovaoci rado se sećaju lika i dela patrijarha Pavla i njegovih Beseda za nauk.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle pamti se kao čovek mira i poštovanja među ljudima, ma koje vere bili. Tako je po ustoličenju prilikom prvog boravka u Drenici u Deviču, jednom od omiljenih manastira u Metohiji, poručio: "Mir, sloga, bratstvo, pravda i onda će Bog biti s nama, car mira, pa ćemo moći odoleti i mi svi ljudi dobre volje svemu onome što nije dobro."

Na severu Kosova nekadašnjem episkopu raško-prizrenskom, podignut je spomenik u Leposaviću.

Bronzana figura Njegove svetosti patrijarha Pavla kao da blagosilja vernike i dobronamernike u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

"Mladom akademskom vajaru Milenku Baloviću iz Raške bio je poveren zadatak. Dugo je trajala izrada, i evo – monumentalni spomenik", kaže protojerej-stavrofor Milomir Vlašković, starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

U vlasništvu Biblioteke Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve je kolekcija od 10.000 knjiga patrijarha Pavla. Većinu čine one koje su autori i izdavači posvetili Njegovoj svetosti.

"Reč je o istinskoj biblioteci koja je uključivala celokupnu istoriju knjige svih naroda na mnoštvo jezika", kaže Njegovo preosveštenstvo David, vladika Eparhije kruševačke.

Izdavački fond Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke objavio je Sabrana dela i malu religioznu biblioteku omiljenog patrijarha koji je bio izuzetno posvećen kosovsko-metohijskim svetinjama.

"Bio sam 34 godine na Kosovu pa znam te prilike i neprilike koje su i onda imali i sada porušene crkve. Znam u Đakovici i redom. Nadam se da će ipak i u svetu doći do toga da je to jedna opšta vrednost koju treba da sačuvamo za Evropu i za buduće generacije", govorio je patrijarh Pavle.

Svojevrsno svedočanstvo o uništavanju srpske prošlosti jeste i Zbornik godišnjih izveštaja nekadašnjeg episkopa, njegove svetosti Pavla – Raspeto Kosovo.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2019, 14:27) - Dule [neregistrovani]

Spomenik

SVETAC

(petak, 15. nov 2019, 14:21) - Ivan [neregistrovani]

Ponosni na njega bio sam na sahrani patrijarha Pavla, veličanstven broj ljudi

Koliko smo samo tek mi hrvatski Srbi ponosni na njega to je nevjerovatno, sjećanje na njega ostaje zauvijek i posebice sam sretan što je službu imao na našem svetom Kosovu. I nemojte isto tako nikada zaboraviti svetinje našeg naroda u Hrvatskoj jer to je naše stoljećima i tako će ostati.

(petak, 15. nov 2019, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Patrijarh

Svetac

(petak, 15. nov 2019, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Malo koji narod se moze pohvaliti da je imao nekoga kao Patrijarh Pavle.

(petak, 15. nov 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

@ Spomenik kakav dolikuje

То је последње што би Павле хтео, споменик.

(petak, 15. nov 2019, 13:58) - Đorđe [neregistrovani]

Pavle

Naš mili patrijarh Pavle.

(petak, 15. nov 2019, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

Spomenik kakav dolikuje

Bitno je da smo mu se odužili monumentalnim spomenikom.

(petak, 15. nov 2019, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

Svetac

Svetac koga smo poznavali...

(petak, 15. nov 2019, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

patrijarh

Prevelik je teret bio na njegovim ramenima, u najtezim periodima u modernoj Srpskoj istoriji, bio je svetionik koji je narod kroz mrak vodio.Slava mu i cast.