Završen popis stanovništva

Tokom petnaest dana popisa popunjeno ukupno 7.387.367 obrazaca, rekao za RTS direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović. Građani koji se nisu popisali, imaće mogućnost da to učine 16, 17. i 18. oktobra, u popisnim komisijama opštine ili grada gde žive.

Popis stanovništva i imovine u Srbiji zvanično je završen. Direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović kaže za RTS da je tokom popisa popunjeno ukupno 7.387.367 obrazaca, od toga u Beogradu 1.667.201, a u Vojvodini 1.972.347. Prvi rezultati popisa biće objavljeni 15. novembra u 12 časova.

Građani, koji iz bilo kog razloga nisu stigli da se upišu, imaće mogućnost da to učine 16, 17. i 18. oktobra u popisnim komisijama na teritoriji opštine ili grada gde žive.

"Prva faza popisa je završena 15. oktobra, kako je i planirano. Sada se nalazimo u drugoj fazi u kojoj želimo da omogućimo našim građanima koji nisu popisani da to učine", rekao je Vukmirović i dodao da je odziv građana prevazišao sva očekivanja.

Jedini izuzetak je opština Preševo gde je, zbog bojkota Albanaca, popisano svega četiri do pet odsto stanovništva. Uprkos pozivima na bojkot popisa u Novom Pazaru, u Popisnoj komisiji zadovoljni su odzivom.  

"Za 15 dana popisano je 107.836 lica ili 27.426 domaćinstava. Ono što karakteriše popis jeste da su se građani uredno odazvali i bojkot je zanemarljiv", rekao je Sulejman Micević iz Popisne komisije Novog Pazara.

Građani koji žele da iskoriste dodatna tri dana, mogu da se jave na besplatan broj telefona 0800 335 599 i da dobiju precizne informacije gde treba da dođu, ako iz bilo kog razloga nisu popisani. 

Najviše neupisanih ostalo je u Beogradu i Novom Sadu, dok je u manjim mestima evidentiranje stanovnika završeno.

Prvi, još nepotpuni rezultati popisa za pojedine gradove u Srbiji pokazuju značajno smanjenje broja stanovnika.

Ustanovljeno je, naime, da na području Čačka živi 105.832 stanovnika, što je manje u odnosu na prošlogodišnja predviđanja Zavoda za statistiku. Pre samo jedne decenije, Čačak je zajedno sa okolinom imao oko 117.000 žitelja.

Migracije u prestonicu

Osim pada stope nataliteta, o "osipanju" stanovništva govore i podaci nadležne službe MUP-a, prema kojima se iz ovog grada u toku prošle godine i zvanično odselilo oko 2.000 lica mlađih od 30 godina.

Istovremeno, zaustavljeno je iseljavanje iz Subotice, Šapca, Inđije, Svilajnca i Jagodine.

"Jagodina i grad sa okolinom ima više stanovnika nego prema popisu stanovnika 2002. To je još jedan od dokaza da se u Jagodini bolje i lepše živi", rekao je predsednik Popisne komisije u Jagodini Miroslav Cvijetić.

U Leskovcu se za poslednjih deset godina broj stanovnika smanjio za oko 8.000, pokazuju nepotpuni rezultati gradske popisne komisije.

Prema popisu iz 2002. godine, u leskovačkoj opštini živelo je 156.252 građana, a na upravo završenom popisu prijavilo se 148.048 stanovnika.

Pre deset godina u Srbiji je postojalo 300 napuštenih sela, sada je taj broj višestruko veći. Svake godine nestaje po jedan grad veličine Kikinde ili Ćuprije.

Ukoliko se taj trend nastavi, procenjuje se da će za 20 godina Srbija imati milion stanovnika manje. Da bi jedan narod opstao, potrebno je da iza jednog para ostane dvoje dece. Porodica u Srbiji, međutim, statistički, jedva da je tročlana.

broj komentara 33 pošalji komentar
(petak, 11. nov 2011, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Srbi žive u ?

Srbi žive u svim bivšim Jugoslovenskimrepublikama: u Sloveniji preko 100.000, u hrvatskoj, imaih još, u NiH, u Crnoj Gori, Makedonija-južna Srbija i u Srbiji !!!

(ponedeljak, 17. okt 2011, 15:26) - Ау [neregistrovani]

Одговор југословену

Ау човече, забринуо сам се сад када сам прочитао твој коментар. Не могу да верујем да постоје толико необразовани људи. Да ли ти знаш да су племена Срби и Хрвати досељени још у 7. веку на Балкан под тим именом а да "југославен" постоји од 20. века? Необразовање или болест?

(ponedeljak, 17. okt 2011, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Akademski gradjanin

S obzirom da govorite o stopi pada nataliteta, javljam se kao dobrovoljac koji ce u narednih 5 do 7 godina povecati natelitet za bar nova 3 clana, ukoliko mi drzava obezbedi samo jednu stvar, a to je posao. Kao akademski gradjanin u svojoj 28 godini ne mogu da nadjem posten i stalan posao za koji sam se skolovao. Predlazem mocnicima koji su na polozaju da samo jednu stvar obezbede mladim ljudima - posao, i da se jednostavno ne brinu za stopu nataliteta, sigurno ce porasti.
Nazalost one koje ja znam, svima je problem isti POSAO!!!

(ponedeljak, 17. okt 2011, 11:53) - mk [neregistrovani]

popis

Pola moje ulice u centru NS nije popisan kao da su totalno zaboravili.Niti su dostavljali ikakav dopis niti su svraćali u ovaj deo i sad ja i cela moja porodica kao i mnogo drugih treba da izostajemo sa posla tj da remetimo svoje dnevne rasporede zbog njihove loše organizacije katastrofa!

(ponedeljak, 17. okt 2011, 03:22) - anonymous [neregistrovani]

bn-odgovor

Nisi ti shvatio kao ni nekoliko drugih. Ovo su podaci UN do perioda Juli 2011 i to za Srbiju bez Kosova.

(ponedeljak, 17. okt 2011, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

Jedva kao tročlana hm...

Pa kad za odgajanje deteta treba da daš jetru i oba bubrega, kad država ne želi da pomogne parovima, kad se za decu sve papreno naplaćuje, koliko samo košta školovanje deteta, koliku platu treba da imam da mogu detetu pružiti šta želi , a da pri tom ne gladujem! Normalno da ćemo nestati sa ovih prostora, svbe to samo zato što nikoga nije briga, bitno je štititi pse lutalice, ulagati u razne gluposti koje nemaju veze sa životom. Ali šta se može takva je politika ove države.

(ponedeljak, 17. okt 2011, 00:00) - rade [neregistrovani]

bn

RE Populacija Srba
Racuna se po podacima UN da u Srbiji bez Kosova ima 7 320 000 stanovnika od cega su 63 % Srbi. Znaci, u Srbiji ima oko 4,5 miliona Srba dok ih ukupno u Svetu ima oko 11,5 miliona.Znaci, u Srbiji zivi samo 1/3 ukupne populacije Srba?
Brate sto si zapeo toliko.63% Srba je bilo ne samo Srbiji sa kosovom nego kad je bila Srbija zajedno sa Crnom Gorom a kad se odcepila Crna Gora i kad je ostala Srbija sa kosovom tad je bilo 66% Srba u Srbiji a sad kad je Srbija bez kosovom Srba u Srbiji ima oko 88% to jest 6.500.000 Srba u Srbiji sada shvacas druze?

(nedelja, 16. okt 2011, 23:32) - Milos [neregistrovani]

Popis

Javi se svojoj opstini za naknadni popis.

(nedelja, 16. okt 2011, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Neka idu...

Oni koji se osecaju kao Jugosloveni, neka slobodnu idu u Jugoslaviju!

(nedelja, 16. okt 2011, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

ko

a ko su jugosloveni jugosloveni vise ne postoje...