VAC (ni)je preuzeo akcije "Novosti"

Advokatska kancelarija firme "Ardos", koja je vlasnik udela u "Večernjim novostima", tvrdi da nije tačna informacija da je VAC preuzeo 23 odsto akcija u Novostima. Portparol VAC-a tvrdi da je taj medijski koncern u potpunosti preuzeo društvo "Ardos".

"VAC želi da na prevaru preuzme Večernje novosti", tvrdi advokatska kancelarija firme "Ardos", koja je vlasnik udela u kompaniji Novosti.

Pravni zastupnici firme "Ardos" saopštili su da nije tačna informacija da je nemački koncern VAC preuzeo 23 odsto akcija firme "Ardos", koju su objavili neki mediji.

Sa druge strane, portparol VAC-a Paul Binder saopštio je da je ta medijska grupacija u potpunosti preuzela društvo "Ardos Holding GmbH" iz Salcburga, koje je je vlasnik oko 24,9 odsto akcija u Večernjim novostima.

"Osim toga, VAC nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u Novostima", saopštila je ta medijska grupacija.

U saopštenju se navodi da je VAC još pre nekoliko nedelja javno izjavio, da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija Novosti preko ta tri društva, a preuzimanjem tih društava VAC, kako je navedeno, osigurava svoje vlasništvo.

Član UO "VAC medija grupe" Peter Lange saopštio je, za RTS, da je preuzimanje akcija Novosti kupovinom kompanije "Ardos" legalno, a pravna osnova za to je notarski zapisnik iz 2008. godine.

Agencija Beta navodi da je kompanija "Ardos", koju je navodno preuzeo VAC, vlasništvo biznismena Milana Beka, čiji su advokati zahtevali brisanje prenosa vlasništva na VAC. Sa još druge dve svoje firme, "Primaks" i "Karamat", Beko kontroliše paket 63 odsto akcija Novosti, dok ostatak poseduju država Srbija i Fond PIO Srbije, prenosi agencija Beta.

Međutim, advokati kompanije "Ardos" navode da je "VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, i bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu 'Ardos', pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija 'Novosti'".

"Na istovetan način pokušao je da preotme i drugu firmu koja je, takođe, vlasnik udela u 'Novostima', ali su tom prilikom službenici bili obazriviji, pošteniji i odgovorniji, pa su sprečili ovu hajdučiju Boda Hombaha", dodaje se u saopštenju advokata firme "Ardos".

Advokatska kancelarija "Janković, Popović i Mitić", koja zastupa tri preduzeća koja imaju većinski paket akcija Novosti, saopštila je da je VAC korišćenjem pravnih simulacija, bez potrebne dokumentacije i bez odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije, otpočeo preuzimanje Novosti. Oni traže da se Komisija izjasni da li je izdala odobrenje za sticanje većinskog udela u Novostima.

Da li VAC odlazi iz Srbije?

Medijska grupacija VAC je svojim prvim zahtevom od januara 2009. godine kao i svojim drugim, novim zahtevom od januara 2010. godine pokušala da od srpske Komisije za zaštitu konkurencije dobije odluku o odobrenju koncentracije u vezi sa svojom investicijom u Novosti.

Portparol VAC-a rekao je da je, pošto do toga nije došlo, "kompanija ostala zavisna od jednog srpskog privrednika, protiv koga je u aprilu 2010. godine pokrenula arbitražni postupak u skladu sa važećim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu".

VAC je saopštio da neće dozvoliti da mu se "u postupku povlačenja iz Srbije uskrate ekonomska prava".

VAC je ranije najavio da će iz Srbije povući svoje investicije i okončati svoj angažman, a kako je navedeno u saopštenju, preuzimanje tri društva predstavlja sastavni deo VAC-ove poslovne politike.

Direktor VAC-a Bodo Hombah nedavno se obratio pismom predsedniku Borisu Tadiću u kome je opisao iskustva te medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije iz nje i krenuti sa prodajom svojih učešća u srpskim firmama.

Hombah je predsednika Tadića zamolio da pomogne VAC grupi, kako bi njen izlazak bio propraćen od strane državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način.

VAC ima kapital u kompanijama "Politika AD", "Novosti" i u novosadskom "Dnevniku".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 22. jun 2010, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Investitior

Бодо Хомбах недавно се обратио писмом председнику Борису Тадићу у коме је описао искуства те медијске куће као инвеститора у Србији и најавио да ће ВАЦ повући своје инвестиције из ње и кренути са продајом својих учешћа у српским фирмама

Odlicna idjea i ja veoma podrzavam ovo. Kazite koje firme se prodaju da mi Srbi iz rasejanja pokupujemo te Srpske fire i pomognemo Bodu Hombahu da vrati te firme u Srpske ruke.
Napravite neki sajt gde mozemo da pomognemo.

(utorak, 22. jun 2010, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Maraton

VAC - NOVOSTI i dalje nerešen rezultat. Hoće le pravosudni organi pomoći da se rezultat promeni. Čemu tolike tajne? Gidoš.