Roditelji ne odustaju, zakon o nestalim bebama na čekanju

Jedna od majki koje sumnjaju da im je beba nestala Mirjana Novokmet rekla je za RTS da postojećim nacrtom zakona o nestalim bebama nijedan roditelj ne bi došao do istine. Prioritet je istraga sa širim ovlašćenjima koja bi dovela do istine, rekla je Novokmet.

Roditelji koji godinama tragaju za istinom o tome šta se dogodilo sa njihovom decom, nisu zadovoljni predloženim Nacrtom zakona o postupku utvrđivanja činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala u porodilištima.

Savet Evrope poziva državu da uradi sve kako bi se zakon, na koji se čeka već dve godine, što pre usvojio.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja rekla je da je od 8. do 10. marta Savet Evrope ponovo dao Srbiji mogućnost i Srbija je na taj način ponovo kupila vreme jer ima rok do septembra 2016. godine, što je krajnji rok, kada država mora konačno da da nacrt zakona koji će biti adekvatan za roditelje da bi došli do istine.

"Mi smo nezadovoljni nacrtom zakona i to smo izneli 10. februara 2016. godine kada su nas pozvali u Ministarstvo pravde na sastanak radne grupe. Tada smo niz primedbi dostavili jer smatramo da nije prioritet nadoknada roditeljima, nego istina. Prioritet je u stvari istraga sa širim ovlašćenjima koja bi dovela do istine - da svaki roditelj sazna sudbinu o svom detetu", istakla je Marija Novokmet.

Prema njenim rečima, postojećim nacrtom zakona, nijedan roditelj ne bi došao do istine.

"Mislim da bi vrlo teško roditelji i prilikom podnošenja tužbe mogli da dođu do istine, a mislim da bi veliki broj roditelja bio odbačen upravo tim dokaznim sredstvima", kaže Novokmet.

Ističe da je država ovom načinom sebi olakšala posao, i da nacrt zakona ne sme da uđe u skupštinsku proceduru, što je i preporuka Komiteta Saveta Evrope da Srbija treba da sarađuje sa roditeljima.

"Smatramo da smo mi ti koji možemo da pomognemo državi i apsolutno smo pružali ruku svih ovih godina i Srbija ima priliku da jedina u svetu donese jedan zakon i smatram da radna grupa može da učini više za roditelje", rekla je Novokmet.

Kaže da je neophodna istraga sa širim ovlašćenjima i da bi šira nadležnost sudova dovela do neke istine.

Primedbe roditelja su dostavljene Komitetu i iznosiće ih na satancima, kaže Novokmet i dodaje da će se boriti dok se ne donese pravi zakon koji bi odgovarao roditeljima.

"Ukoliko postojeći nacrt zakona ode u Skupštinu poruka roditeljima bi bila da niko neće doći do istine. Mi moramo da prvo tražimo ocenu ustavnosti i da se svaki roditelj potrudi da odemo ponovo na Evropski sud i da se borimo za svoja prava", zaključila je Novokmet.

Novokmet je na kraju rekla da je najmlađi i poslednji slučaj prijavljen Beogradskoj grupi roditelja, u vezi sa nestalim bebama, slučaj Biljane Todić iz Šapca iz aprila 2014. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. mar 2016, 08:57) - anonymous [neregistrovani]

Trenutna situacija?

Mene interesuje trenutna regulativa: šta ako je dete mrtvorođeno ili umre dok je u porodilištu, kakva je onda procedura? Da li su to promenili ili je još uvek ostavljen prostor za krađu beba?