Info-pult, kako do legalizacije oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova i policijska uprava Novog Sada su postavili štand u centru tog grada na kome građani mogu da dobiju sve potrebne informacije o načinu na koji mogu registrovati ili predati nelegalno oružje.

Samostalni policijski inspektor za oružje Marija Petrović rekla je novinarima da takva legalizacija znači da fizička i pravna lica mogu da predaju oružje za koje ne poseduju dozvolu nadležnog organa, bez obaveze da dokazuju poreklo takvog oružja i bez pokretanja krivične odgovornosti, navodi Tanjug.

 

Akciju legalizacije i predaje nelegalnog oružja Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, Centrom za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi i Evropskom unijom.

Petrovićeva je rekla da građani koji imaju oružje za koje ne poseduju dozvolu, to oružje treba da donesu u policijsku stanicu gde će se izvršiti uvid u to oružje a, kako je rekla, u zavisnosti od toga biće doneta odluka da li oružje spada u grupu trofejnog naoružanja ili se radi o redovnom oružju.

"Ukoliko je reč o redovnom oružju, onda je za legalizaciju potrebno da lice dostavi uverenje od suda da se protiv njega ne vodi istraga, da priloži i dokaz o uplati određenih taksi, te uverenje o završenoj obuci rukovanja vatrenim oružjem", rekla je Petrović.

Ona je podsetila da je akcija legalizacije počela 4. marta 2015. godine i da traje tri meseca.

Po rečima Petrovićeve, taksa za legalizaciju pištolja, revolvera i lovačkih karabina košta 5.270 dinara, a taksa za legalizaciju lovačkog oružje 2.510 dinara.

Kako je najavljeno iz Policijske uprave Novi Sad, odnosno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, takav štand, koji je danas postavljen na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu, sutra će u istom periodu, od 11 do 14 sati, biti postavljen u Bačkoj Palanci, na uglu ulica ZZarka Zrenjanina i Kralja Petra Prvog.

Detaljnije informacije o zakonskoj legalizaciji oružja građani Vrbasa mogu dobiti u sredu, 6. maja kada će pomenuti štand u periodu od 11 do 14 sati biti postavljen i u njihovom gradu na Trgu Nikole Pašića, ispred zgrade Skupštine opštine.

broj komentara 0 pošalji komentar