Čitaj mi!

Raspisivanje izbora za Savete 25. avgusta

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisaće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u ponedeljak, 25. avgusta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ministarstvo je odložilo privremeno zaključenje Posebnog biračkog spiska (PBS) do subote, 23. avgusta u ponoć, kako bi se omogućilo pripadnicima nacionalnih manjina da se upišu u što većem broju i time ostvare pravo na direktne izbore svog nacionalnog saveta.

Ta odluka donesena je nakon konsultacija ministarke Udovički sa lokalnim samoupravama koje sakupljaju zahteve za upis u PBS, kao i sa predstavnicima nacionalnih saveta i nevladinog sektora.

Prvobitan termin za privremeno zatvaranje PBS je bio do 18. avgusta u ponoć.

Posebni birački spiskovi se privremeno zaključuju kako bi se na osnovu broja upisanih donela odluka o načinu izbora nacionalnih saveta direktnim putem ili putem elektorske skupštine.

Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, u PBS mora da se upiše 40 odsto od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao pripadnici te manjine na popisu stanovništva 2011. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar