Čitaj mi!

Gimnazija u Gornjem Milanovcu za primer

Po uspehu učenika na takmičenjima, Gimnazija u Gornjem Milanovcu godinama je među najboljim školama u zemlji. Ono što se o Gimnaziji manje zna jeste kako i koliko o školskoj zgradi brinu profesori i učenici.

Zgrada stara više od jednog veka više liči na hotel visoke kategorije nego na školu. Gimnazija "Takovski ustanak" u potpunosti je renovirana pre pet godina. Fasada, i dalje čista, kao i hodnici i učionice, koje su kreativno i moderno uređene. Toaleti imaju senzorne slavine.

Tome doprinose i đaci koji se trude da ne prljaju i koji vode računa o školi.

"Ja sam došla iz osnovne škole koja nije bila ovako uređena i mogu da vam kažem da nekako imate više želje da učite kada je sređeno oko vas", kaže učenica Mina Čaluković.

Učenica Aleksandra Tomašević kaže da im uređen prostor mnogo pomaže tako što ih tera da budu koncentrisani na rad i da ne obraćaju previše pažnje na neke druge stvari.

U školi vlada opuštena atmosfera. Između časova, učenici sviraju na klaviru u hodniku. Slobodno vreme provode na školskom igralištu koje je otvoreno za sve Gornjomilanovčane.

Direktor Gimnazije "Takovski ustanak" Draško Simonović kaže da je škola jedna od sigurno pet najopremljenih, najmodernijih u Srbiji i da je to dovoljan razlog da učenici imaju pravi odnos prema školi i uopšte prema opremi koju škola poseduje.

Svake godine učenici osvajaju brojna priznanja na republičkim takmičenjima, pre svega iz stranih jezika.

Mnogi znameniti književnici, naučnici i glumci bili su učenici ove škole. U njoj je trenutno 426 đaka u 16 odeljenja. Već pet godina u svakom razredu u jednom odeljenju nastava se obavlja dvojezično.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 15. jun 2014, 06:05) - Starina Novak [neregistrovani]

Primer

Interesantno! Članak (iliti prilog) piše o nečem lepom i niko to lepo da pohvali. I to zemlji u kojoj je školstvo i u opšte odnos pojedinaca prema školi dosta problematičan. Živim u inostranstvu pa mi je drago što se bar poneke škole u Srbiji trude da nivo obrazovanja i opšte kulture drže na (za uslove u Srbiji) visokom nivou. Svima njima, i učenicima i nastavnom osoblju želim i dalje puno uspeha. Budite ponosni na svoj rad.