Читај ми!

Zanosi i prkosi Ilona Maska – Tesla, Tviter, Tramp i Stiv Džobs

Operater hitne linije za žalbe na Tviteru, kako stoji u opisu profila najbogatijeg čoveka na svetu i svežeg vlasnika platforme za mikro bloging, pozvao je "nezavisne birače" da na međuizborima u SAD glasaju za Republikansku stranku. U trenutku kada se oglašivači povlače, a Tesla se suočava sa pritiskom drugih proizvođača električnih vozila, nekoliko tužbi i istragom američkog Ministarstva pravde o autopilotu, postavlja se pitanje da li Mask podrškom republikancima maskira druge probleme ili mu je Tviter, samo "posao sa strane". Da li sudbinu Ilona Maska zaklanja senka otkaza Stiva Džobsa?

Ilon Mask pozvao je "nezavisne birače" da na međuizborima u SAD glasaju za republikance. I to, kako tvrdi, iz specifičnog razloga.

"Zajednička vlast obuzdava najgore ekscese obe stranke, pa preporučujem glasanje za  republikance za kongres, s obzirom na to da je Predsedništvo demokratsko", navodi Mask.

Taj tvit je najnoviji anegdotski primer šireg fenomena poznatog kao "balansiranje", gde deo biračkog tela podržava opozicionu stranku kao proveru moći vladajuće stranke.

Na površini, Maskovo razmišljanje je razumljivo. Ali logika je bušna, i to je posebno slabo rezonovanje u konkretnom trenutku. Težnja za ravnotežom u vladi bez obzira na to za šta se stranke stvarno zalažu i kako vlada zapravo funkcioniše nije posvećenost umerenosti. To je duboko neodgovorno, navodi Em-Es-En-Bi-Si

Podeljena federalna vlada u Americi danas nije uravnotežena, već nefunkcionalna, navodi taj američki medij.

Ukoliko Republikanci osvoje Kongres, to znaći da bi Džozef Bajden mogao da vlada isto kao i njegov prethodnik, kada su demokrate imale većinu u oba doma Kongresa - predsedničkim uredbama. To nije dobra varijanta ni za Bajdena, ni za Belu kuću, s obzirom na to da predsedničke uredbe mogu da ponište Vrhovni sud, ali i zakonodavci.

Mask, dodaje Em-Es-En-Bi-Si ima interes da prikrije motive, jer zna da njegov novi status generalnog direktora Tvitera znači da se njegove političke izjave pažljivije ispituju i da će uticati na njegovu bazu kupaca i prihode od reklamiranja. Istovremeno, prihodi od oglašavanja padaju.

Međutim, da ne bude zabune, iako mrežu Mastodon mnogi doživljavaju kao mesto da se "skuće" sve ptičice koje ne žele da budu na Tviteru za vreme Maskovog vakta, broj korisnika Tvitera na dnevnom nivou dostigao je "najveći broj svih vremena" tokom prve cele nedelje u kojoj je Ilon Mask postao vlasnik platforme, stoji u dokumentu kompanije u koji je Verdž imao uvid. 

Rojters podseća da je Mask kritikovao Bajdenovu administraciju i demokrate zbog predloga da se milijarderi oporezuju i daju više poreskih podsticaja za električna vozila proizvedena u kompanijama u kojima postoje sindikati. Tesla nema sindikate u svojim fabrikama u SAD. 

Sve je to samo Maskova nova "sporedna svirka", prenosi Vajerd.

Najbogatiji čovek na svetu je možda sada najzaposleniji - prepravlja Tviter, a istovremeno je i izvršni direktor Tesle, proizvođača raketa SpejsIks, Boring kompanije koja kopa tunele za tranzit i Neuralinka, koji testira moždane implante koji bi na kraju povezali ljude sa računarima. 

Žongliranje problemima 

Zato se postavlja pitanje kako Mask upravlja i vodi sve te složene projekte u isto vreme.

"Nije moguće da izvršni direktor vodi četiri ili pet kompanija podjednako efikasno. To nije očekivanje koje bi trebalo da imamo", kaže Dejvid Jofi, profesor na Harvardskoj poslovnoj školi koji je proučavao Maska i njegove poslove.

Preuzimanje uloge izvršnog direktora u kompaniji u nepoznatoj industriji (Tviter) u trenutku kada se drugi Maskovi poduhvati suočavaju sa složenim izazovima samo otežavaju žongliranje. 

Nije dobro vreme ni da se Mask odvlači od Tesle, njegove najvrednije kompanije.

Pod njegovim rukovodstvom napravljen je napredak u tehnologiji izrade baterija, proizvodnji i automatizovanoj vožnji i brzo je povećna prodaja.

Kompanija je isporučila impresivnih 343.000 vozila širom sveta u trećem kvartalu 2022. godine, što je povećanje od više od trećine u odnosu na isti period godinu dana ranije. Ali, Tesla se suočava sa pritiskom drugih proizvođača automobila koji proizvode električna vozila, i ima sve veću zavisnost od Kine.

Više desetina novih električnih vozila različitih brendova debitovaće samo u SAD u narednih nekoliko godina. Izveštaj Banke Amerike objavljen u junu procenjuje da bi Teslin udeo na tržištu električnih vozila mogao prilično da padne sa preko 70 procenata koliko je iznosio u 2021. godini.

Kompanija se takođe suočava sa nekoliko tužbi zbog nesreća u vezi sa auto-pilotiranjem i krivičnoj istrazi koju je sprovelo Ministarstvo pravde SAD o Teslinom softverskom paketu.

Kada je Tesla 2018. doživela krar u proizvodnji, Mask je okupio radnike i prespavao nekoliko noći u fabrici.

"U osnovi, Ilon je mikro menadžer. Da je kupio Tviter u tom vremenskom periodu, ne bi mogao na Teslu da obrati bilo kakvu pažnju", dodaje Jofi.

Postoji li obrazac ili gde je tu Stiv Džobs 

Endi Vu, docent na Harvardu, tvrdi da Maskove kompanije dele obrazac rešavanja složenih problema -  ogromna kapitalna ulaganja, smele opklade i ubeđivanje zaposlenih i investitora da veruju u veću misiju. 

Vu smatra da je važno odvojiti gađenje ili žar prema Maskovoj politici ili ličnom životu od svake procene njegovih poslovnih veština. Ističe da žongliranje sa više od jednog posla generalnog direktora nije bez presedana i da mnogi investitori aktivno učestvuju u više poduhvata.

"Najbliža analogija je da je, nakon što je otpušten iz Epla, Stiv Džobs povezan i sa Piksarom i sa Nekst Kompjutingom - i uradio je prilično inovativne stvari u obe kompanije", kaže Vu.

Ali, dodaje da su Tesla i SpejsIks mnogo složeniji i izazovniji za upravljanje. 

Sa druge strane Jofi kaže da su Tesla i cena akcija te kompanije imale velike koristi od Maskovih "ludorija" na Tviteru, koje uključuju interakciju sa kupcima, podsticanje investitora i ciljanje kritičara.

Preuzimanje kontrole nad platformom koja mu je pomogla da izgradi lični brend do sada je samo pojačalo njegov glas i njegov odjek u poslovnom svetu.

"Dobija neverovatnu količinu besplatnog PR-a", kaže Jofi.

Još jedna stvar, ne manje važna, od bavljenja i Teslom i Tviterom. Akvizicija Tvitera dala je vetar u leđa dodžkoinu, kriptovaluti koju je Mask katapultirao. Njegova cena se udvostručila nakon što je Mask završio preuzimanje.

Pre nego što je Mask 27. oktobra tvitovao da je "ptica oslobođena" dodžkoinom se trgovalo za oko 0,07 dolara. Pet dana kasnije, cena dodžkoina je iznosila je 0,16 dolara. Malo za jedan, ali mnogo za dosta.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво