Читај ми!

Зашто је Мастодон постао уточиште за избеглице са Твитера

Последњих недеља, откако је Илон Маск преузео компанију Твитер, број људи који је отворио налог на малој друштвеној мрежи која се зове Мастодон увећао се вртоглавом брзином. Многи се питају да ли ће „птичицу“ бити заменити „слонче“.

Вероватно нисте чули за друштвену мрежу Мастодон, који постоји од 2016. године, и која је последњих месец дана почела муњевито да увећава број корисника. Све више корисника Твитера одлучује да напусти ову друштвену мрежу, или бар траже друго место на коме ће објављивати своје мисли, с обзиром на то да се много познатија друштвена мрежа суочава са отпуштањима, контроверзним новинама, и да се очекује промена у приступу модерирања садржаја.

Можда не постоји довољно добра замена за Твитер, јединствену, динамичну и утицајну платформу, али је многима Мастодон заголицао пажњу.

Како функционише Мастодон

Мрежа има сличан изглед као и Твитер, са временском линијом кратких ажурирања поређаних хронолошки, а не алгоритамски. Корисницима омогућава да се придруже мноштву различитих сервера којима управљају различите групе и појединци, а не једној централној платформи коју контролише једна компанија, као што су Твитер, Инстаграм или Фејсбук.

За разлику од већих друштвених мрежа, Мастодон је и бесплатан за коришћење, и нема огласа. Развила га је непрофитна организација коју води творац Мастодона, Јуџин Роко, а финансира се путем crowdfunding-а (групног финансирања).

Роко је у недавној изјави за медије рекао да је Мастодон добио 230.000 нових корисника од 27. октобра, када је Маск преузео контролу над Твитером. Сада има 655.000 активних корисника сваког месеца. Твитер је у јулу известио да има скоро 238 милиона дневно активних корисника који се могу уновчити.

„Очигледно није тако велика као Твитер, али већа је него што је икад била“, наглашава Роко, који је првобитно покренуо Мастодон више као пројекат него као потрошачки производ (и, да, његово име је инспирисано хеви метал бендом „Мастодон“).

Ко се придружује Мастодону

На Мастодон су се пријавили поједини корисници Твитера који имају велики број пратилаца, као што су глумица и комичарка Кети Грифин, која се придружила почетком новембра, и новинарка Моли Џонг-Фаст, која се придружила крајем октобра.

Сара Т. Робертс, ванредна професорка на UCLA и директорка Центра за критичко испитивање интернета, почела је озбиљно да користи Мастодон 30. октобра, непосредно након што је Маск преузео Твитер. (Она је направила још један налог пре много година, како каже, али није се баш упуштала у њега све до недавно због популарности Твитера међу људима у академским круговима.)

Робертс каже да је почела да користи нову мрежу из страха да би модерирање садржаја на Твитеру могло да се промени под Масковом котролом. Претпоставља такође, да је и многим придошлицама на Мастодон више мука од компанија друштвених медија које прикупљају много корисничких података и вођене су оглашавањем.

Истиче и да ће корисницима Твитера бити једноставно да пређу на Мастодон посебно зато што је његово корисничко искуство прилично слично. Многе Мастодонове функције и распоред (нарочито у његовој iOS апликацији) биће им познате, мада се донекле разликују. Могу се пратити други корисници, креирати кратке објаве (постоји ограничење од 500 знакова и можете да отпремате слике и видео записе), могу да се лајкују или поново објављују објаве других корисника и тако даље.

Кључне разлике

Међутим, постоје неке кључне разлике, посебно у начину на који је мрежа постављена. Пошто су налози корисника Мастодона хостовани на мноштву различитих сервера, трошкови хостовања корисника су распоређени међу много различитих људи и група. Али то такође значи да су корисници раштркани свуда, а људе које познајете може бити тешко пронаћи. Роко је ово подешавање упоредио са различитим налозима за електронску пошту, попут Gmail-а и Hotmail-а.

То значи да читава мрежа није под контролом само једне особе или компаније, али такође уводи неке нове компликације за оне који су навикли на Твитер – производ који је такође годинама критикован због тога што је мање интуитиван него популарније услуге, као што су Фејсбук и Инстаграм.

На Мастодону, на пример, морате да се придружите одређеном серверу да бисте се регистровали, од којих су неки отворени за свакога, а неки захтевају позивницу (можете и да покренете сопствени сервер). Постоји сервер којим управља непрофитна организација иза Мастодона, Mastodon.social, али не прихвата више корисника.

Мада је могуће пратити било ког другог корисника Мастодона, без обзира на који сервер је пријављен, може се видети само листа ко прати ваше Мастодон пријатеље, или кога прате ваши Мастодон пријатељи, само ако пратиоци користе исти сервер на који сте се и ви пријавили.

Професорка Робертс, ипак каже да још увек није одлучила да ли ће затворити свој налог на Твитеру, али је била изненађена колико је брзо расла њена листа пратилаца на Мастодону. У року од недељу дана након што се пријавила и обавестила својих скоро 23.000 пратилаца на Твитеру, прикупила је преко 1.000 на Мастодону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво