Читај ми!

Секс, Твитер и видео-траке, можда само за фанове

Канадска песникиња Маргарет Атвуд написала је да је интернет "95 посто порнографија и спам", што није тако далеко од истине. Твитер је једина велика друштвена мрежа која дозвољава порнографију, а она на интернету "иде кô алва". С обзиром на то да је компанија коју однедавно води Илон Маск у прилично озбиљним финансијским проблемима, не звучи невероватно идеја Аманде Силберлинг из Тек Кранча, да ће "птичица" можда покушати да монетизује порнографски видео-садржај и изгура из игре платформу OnlyFans, чија се зарада успиње невероватном брзином. И ту, међутим, има великих изазова.

Интернет је као борба ножевима у телефонској говорници, сматра Фил Најт, оснивач Најкија. У тој борби нема неозлеђених. Што су ножеви дужи и оштрији, што су компаније веће, веће су и повреде.

Твитер је поприлично израњаван. Од разноразних приговора о слободи говора, чудних алгоритамских одлука о означавању, укидања налога, па све до најновије приче о промени која ће задесити платформу од када ју је преузео Илон Маск.

То ће, могуће, бити најзначајнија промена које ће задесити интернет 2.0, још од афере у којој су учествовали Фејсбук и Кембриџ аналитика. Јер је још радикалније и, није немогуће, много више системска него културолошка, лабудова песма таквог интернета.

Свако ко је макар мало "загребао" по Твитеру, није пропустио згражавање на слање голотиње непознатим људима у инбокс. На неки начин, то је Твитеру иманентно, природно, јер кад си скривен иза надимка, цена за егзибиционизам је премала.

Џејн Вонг, која истражује апликације и промене, наводи да Твитер ради на плаћеним порукама. 

Скице модела, наводи, личе на OnlyFans. И сам Твитер је већ показао да мотри на пословање те платформе. Вонгова је објавила да се та функција гради имајући на уму садржај за одрасле.

Твитер већ дозвољава корисницима да постављају садржај за одрасле, али им није дозвољено да га уновче.

За онлајн сексуалне раднике, Твитер је функционисао као рекламни алат за њихове OnlyFans налоге. На Твитеру рекламираш OnlyFans. Зато се поставља питање зашто би их слали, упућивали на другу платформу, ако већ Твитер може да зарађује од тога. И то је, како пише Верџ, било разматрано априла ове године.

Широм затворених очију

Међутим, пре коначног одобрења за покретање такве опције, Твитер је направио "Црвени тим" од 84 запослена.

Циљ је био "да се изврши притисак на одлуку да се дозволи одраслим креаторима да монетизују на платформи, посебно фокусирајући се на то како би изгледало да Твитер то ради безбедно и одговорно". 

Оно што је "Црвени тим" открио избацило је пројекат из колосека – Твитер није могао безбедно да дозволи одраслим креаторима да продају претплате јер компанија није ефикасно надзирала штетни сексуални садржај на платформи. 

"Твитер не може тачно да открије сексуалну експлоатацију деце и голотињу без пристанка у великим размерама", закључио је "Црвени тим" у априлу 2022. 

И ту, такође, постоје безбедносни ризици, јер би Твитер морао да адекватно заштити кориснике од увредљивог материјала и да одговара истим проверама које има OnlyFans.

То је платформа само за старије од 18 година, на којој да би креатори могли да поставе садржај, морају да поднесу документацију, како би потврдили да сви приказани имају 18 или више година и да су дали писмени пристанак.

Бројеви, бројеви, бројеви

Порнографија је мултимилијардерски бизнис. Према статистикама, 40 одсто Американаца гледа порнографски садржај, а 20 одсто мушкараца је навело да то ради и на послу.

Чак је, недавно, папа Фрања изјавио, одговарајући на питање како на најбољи начин користити друштвене мреже и дигитални садржај, да је порнографија "порок који многи људи имају... чак и свештеници и опатице"

OnlyFans је у 2021. години зарадио 433 милиона долара, пре опорезивања. Само годину дана пре тога 61 милион. Зарађују тако што од креатора садржаја, узимају 20 одсто накнаде.

Од 2016, компанија је исплатила осам милијарди долара креаторима, од чега је четири милијарде долара исплаћено само 2021. Зашто онда то и Твитер не би искористио, ако му већ "гори под ногама" због презадужености.

Порнографија 3.0

Могућности да уведе наплату сексуално експлицитног садржаја, за Твитер би значило две ствари.

Прва је да би порнографија, на неки начин, изашла из скривеног у полујавно, из тотално инкогнито мода у простор чији је циљ, како тврди његов власник, да буде дигитални трг на коме свако може да говори оно што мисли, без обзира на то што би садржај опет био скривен у поруци.

Оно што је скривено, што се увек држи далеко од очију било кога другог, било би на само један клик од свих осталих.

С друге стране, ако би се увела верификација корисника, на чему је Маск толико инсистирао пре куповине Твитера, онда би то значило да оне који за такав садржај плате баш брига да ли им неко тамо у Калифорнији чита поруке и има приступ инбоксу и да поверење у то ко је власник садржаја више ништа не значи. Јер неко некада мора да чисти инбокс.

Можда многи страхују да ће оно што су тврдили да је лаж постати гола истина. А можда им баш зато, наводно случајно, пунке ластиш.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво