Читај ми!

Међуизбори у САД, Бајден у ципелама Доналда Трампа

У Сједињеним Државама одржавају се избори на средини мандата на којима се бира свих 435 чланова Представничког дома Конгреса и трећина сенатора. Већина аналитичара сматра да ће ти избори одредити наредне две године председника Џозефа Бајдена.

Више од 43 милиона Американаца је искористило право да гласа поштом или на бирачким местима која су била раније отворена на међуизборима у САД. Од тога, проценат је отприлике 45 одсто демократа и 35 одсто републиканаца.

Процене су да демократе не могу да задрже оба дома Конгреса. Највероватније ће изгубити Представнички дом, то је готово извесно. С обзиром на то да републиканцима недостају два места да би преузели руководство и вођење Представничког дома, што ће значајно отежати позицију председника Бајдена.

Када је Сенат у питању, ту је ситуација доста компликована. Републиканцима је потребно једно место, али у неколико држава, пре свега Пенсилванији, Охају, Аризони и Невади, постоје врло неизвесне трке и питање је да ли ће се изборни резултати уопште знати вечерас.

Актуелни председник Џозеф Бајден и бивши председник, а можда и будући кандидат Доналд Трамп, одржали су последње скупове подршке кандидатима својих странака у Мериленду, односно Охају, износећи дијаметрално супротне ставове о садашњем тренутку у којем се земља налази, као и правцу којим треба да иде.

"Данас се налазимо на преломној тачки, једном од тренутака који се дешавају сваке три или четири генерације. У дубини душе знамо да нам је демократија угрожена и зато је ово ваш тренутак: тренутак да је одбраните, очувате и изаберете", изјавио је Бајден.

Доналд Трамп је изјавио да "сваки Американац који воли слободу треба да разуме да је сада тренутак да се супротставимо нарастајућој левичарској тиранији".

"Ако желите да сачувате своја права и слободу морате да нанесете понижавајући пораз радикалној левици. То је јако важно и ови избори су важни'', нагласио је Трамп.

Трамп је поновио да ће 15. новембра у свом одмаралишту Мар-а-Лаго, у Флориди, саопштити врло важну вест, што сви повезују са његовом намером да се поново кандидује за председника 2024. године. 

Министарство унутрашњих послова и Министарство правде у 24 државе САД шаље своје посматраче, с обзиром на уочене неправилности на председничким изборима пре две године.

Са 16,7 милијарди долара колико су обе странке заједно потрошиле на кампању, ово су најскупљи међуизбори у историји Сједињених Америчких Држава

Једно питање доминира, а то је економија. Око 81 одсто испитаника према последњим анкетама врло је незадовољно економском ситуацијом у САД, а тек 19 њих сматра да је економија на правом путу.

Демократе су се надале да ће због неких потеза пре свега Врховног суда, а то је забрана абортуса у појединим државама придобити либералнији део, али до тога није дошло, и зато се поставља питање на који начин ће Бајден владати наредне две године.

То ће највероватније бити као што је то радио Доналд Трамп када су демократе имале већину у оба дома Конгреса, а то је председничким уредбама, што у сваком случају није добра варијанта ни за Бајдена, ни за Белу кућу, с обзиром на то да председничке уредбе могу да пониште Врховни суд, али и законодавци.

Што се тиче спољне политике, чак и да републиканци узму оба дома Конгреса, не очекују се велике промене, пре свега због рата у Украјини. Кина ће остати приоритет број један спољне политике републиканаца, јер они у Кини виде већу опасност од Руске Федерације.

Бирачка места прво ће бити затворена у 18 сати по локалном времену у Кентакију и Индијани, а након тога сукцесивно и у осталим државама. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво