Читај ми!

Nastavlja se granatiranje u Lugansku i Donjecku, SAD i EU osuđuju Putinovu odluku i najavljuju sankcije

I dalje odjekuju eksplozije u Lugansku i Donjecku. FSB saopštava da su ruski graničari u saradnji sa Ministarstvom odbrane eliminisali dve ukrajinske subverzivne grupe na granici sa Rusijom, a jedan diverzant je uhapšen. Putin potpisao dekret o priznanju regiona na istoku Ukrajine. Bela kuća i lideri EU osudili su priznanje i najavili sankcije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih lidera da, ako već veruju da je izvesno da će Rusija napasti njegovu zemlju, uvedu toliko najavljivane sankcije Moskvi.

Vašington smatra da to ne bi bilo mudro i da bi takav potez samo garantovao da će do napada doći odmah.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, inače, smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu "u narednim danima".

"Sve dok u bilo kom gradu nema udarne snage ruskih trupa, neprimereno je reći da će do napada doći sutra ili prekosutra", izjavio je Reznikov dodajući da je ukrajinska vojska spremna da pruži otpor i dočeka ruske trupe. 

Za to vreme francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da posreduje. Čuo se telefonom i sa ruskim i sa ukrajinskim predsednikom, a danas će se sastati šefovi diplomatije dve države, Žan Iv le Drijan i Sergej Lavrov. 

Oni bi trebalo da organizuju samit na kom će učestvovati Rusija, Ukrajina i saveznici, s ciljem uspostavljanja novog bezbednosnog poretka u Evropi, saopšteno je juče iz Jelisejske palate. 

Ministarstvo odbrane Belorusije juče je saopštilo da su Moskva i Minsk produžili zajedničke vojne vežbe iako je ranije bilo planirano da se okončaju 20. februara. Na Zapadu na to gledaju kao na još jednu potvrdu da se sprema invazija na Ukrajinu.

U toku je evakuacija građana iz Donbasa u Rusiju. Zbog velikog priliva građana, u Voronješkoj oblasti i Kursku proglašena je vanredna situacija.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво