Читај ми!

Русија признала Доњецк и Луганск и послала тамо трупе ради чувања мира

Председник Русије Владимир Путин потписао је вечерас декрет о признању независности Доњецке и Луганске народне републике, рекавши да верује да народ Русије подржава такву одлуку. Церемонији потписивања присуствовали су и лидери Доњецка и Луганска. Олаф Шолц и Емануел Макрон су раније обавештени о Путиновој одлуци и изразили су незадовољство. Риа новости јавља да је председник Русије наложио оружаним снагама да обезбеде мир у Луганску и Доњецку.

Владимир Путин је потписао декрет о признању независности два региона на истоку Украјине. Пре тога је рекао да је четири милиона људи подвргнуто геноциду и да украјинске снаге убијају цивиле. Позвао их је да сместа обуставе своје акције.

Руски председник је рекао да Русија што пре треба да призна независност Луганска и Доњецка и затражио од парламента да то што пре и одобри.

Путин је потписао и споразуме о сарадњи и пријатељству са Доњецком и Луганском народном републиком.

Руски председник је на почетку обраћања нацији рекао да је Украјина део руске историје, а источну Украјину је назвао "древном руском земљом".

Модерну Украјину створила је комунистичка Русија, рекао је Владимир Путин и додао да је Лењин архитекта и творац Украјине. Рекао је и да су "бољшевици буквално угурали Донбас у састав Украјине".

Путин је навео да је Русија "опљачкана" колапсом СССР-а 1991. године и стављена у јако тешку позицију. 

Спреман сам да покажем како изгледа права декомунизација Украјине, рекао је Путин у телевизијском обраћању, преноси РИА Новости.

Владимир Путин је рекао и да је Русија увек имала отворену сарадњу са Украјином, али се и пожалио на начин на који су се тамошњи лидери опходили према Москви.

Оптужио је Украјину да је у прошлости крала гас и да је уцењивала Русију тим енергентом.

Путин се пожалио и на пораст, како је рекао, неонацизма у Украјини и рекао да су власти у Кијеву заражене вирусом национализма и корупције.

Украјина није успела да успостави стабилну власт и зато је морала да се ослања на стране државе, попут Сједињених Држава, рекао је Путин.

Председник Русије је упозорио и да је руски језик у Украјини маргинализован, као и да се спрема уклањање Руске православне цркве.

"Украјина зна како да направи нуклеарно оружје"

Владимир Путин је у телевизијском обраћању нацији рекао да Украјина планира да направи сопствено нуклеарно оружје и да поседује упутства из совјетске ере за то.

Ако Украјина набави оружје за масовно уништење, драстично ће се променити глобална безбедносна ситуација. То не можемо да игноришемо, каже руски председник.

Навео је и да је последњих месеци Украјина преплављена наоружањем са Запада, а НАТО инструктори су непрестано присутни на војним вежбама.

Оптужио је америчке дронове да константно шпијунирају Русију.

Све је то припрема терена за брзо пребацивање НАТО трупа у Украјину, рекао је Путин додајући да украјински устав не дозвољава постојање страних војних база на својој територији.

Путин питао Клинтона о могућем пријему Русије у НАТО

Руски председник је рекао да је пријем Украјине у НАТО, што је, каже, унапред одлучено, директна претња руској безбедности.

Подсећа да је Русији било обећано да се НАТО неће ширити, а да се дешава управо супротно – "недавно смо видели пет таласа ширења НАТО-а".

Навео је и да је 2000. питао Била Клинтона о могућем пријему Русије у НАТО и да је његова рекција била "веома суздржана".

"Америци не треба тако велика држава у НАТО-у, као што је Русија", рекао је Путин. 

Још једном је поновио да је НАТО потпуно игнорисао руске захтеве за безбедносним гаранцијама и навео да би се у сваком случају нашао изговор да се Русији уведу санкције.

Захтев за признањем разматран на седници Савета за безбедност 

Он се данас после подне састао са Саветом за безбедност, а састанак је преносила телевизија.

Путин је тада рекао да није реч о придруживању ове две републике Руској Федерацији, већ о признавању њихове независности.

Државна дума Русије изгласала је прошлог уторка нацрт резолуције о признању самопроглашених Доњецке народне републике и Луганске народне републике, а и лидери та два региона на истоку Украјине затражили су признање независности од Москве.

Тада је реаговало и Министарство спољних послова Украјине, упозоривши Русију да ће се у том случају суочити са одговором светске заједнице.

У Донбасу је проглашена општа мобилизација, а велики број грађана из Луганска и Доњецка је прешао у Русију. Свакодневно долази до кршења примирја, а две стране у сукобу оптужују једна другу за нападе.

Луганск и Доњецк су, иначе, прогласили независност 2014. године, након референдума одржаних у тим областима.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво