Читај ми!

Путин данас доноси одлуку да ли ће признати Луганск и Доњецк, шта му кажу саветници

Председник Русије Владимир Путин рекао је свом Савету за безбедност да је потребно да размотре захтеве за признање независности Доњецке и Луганске народне републике, додајући да није реч о придруживању тих територија Руској Федерацији. Дмитри Медведев му је рекао да ће то морати да учине ако се ситуација у тим регионима не поправи, у шта сумња. Председник Думе и министар одбране сматрају да треба подржати независност два региона.

Путин данас доноси одлуку да ли ће признати Луганск и Доњецк, шта му кажу саветници Путин данас доноси одлуку да ли ће признати Луганск и Доњецк, шта му кажу саветници

Државна дума Русије изгласала је прошлог уторка нацрт резолуције о признању самопроглашених Доњецке народне републике и Луганске народне републике, а и лидери та два региона на истоку Украјине затражили су признање независности од Москве.

Тада је реаговало и Министарство спољних послова Украјине, упозоривши Русију да ће се у том случају суочити са одговором светске заједнице.

У међувремену, у Донбасу је проглашена општа мобилизација, а велики број грађана из Луганска и Доњецка је прешао у Русију. Свакодневно долази до кршења примирја, а две стране у сукобу оптужују једна другу за нападе.

У светлу тих дешавања, председник Русије Владимир Путин се данас састао са својим Саветом за безбедност, а састанак је преношен на телевизији. Рекао је да је потребно да размотре захтеве за признање независности Доњецке и Луганске народне републике, које су упутили лидери тих области.

Напоменуо је да није реч о придруживању тих територија Русији, већ само о признању њихове независности. Одлука ће бити донета данас, рекао је председник Русије на крају састанка.

Бивши председник Русије и актуелни заменик председавајућег Савета за безбедност Дмитри Медведев рекао је да ће Москва можда морати да призна независност два региона, ако се ситуација не поправи, у шта сумња да је могуће.

Рекао је да верује да би већина Руса подржала ту одлуку, додајући да у Луганску и Доњецку живи око 800.000 Руса.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу навео је да је ситуација са Украјином веома напета и изузетно опасна, као и да је Украјина груписала велике снаге код источних региона.

Оптужио је Кијев за гранатирање Луганска и Доњецка и навео да многи становници немају ни гас, ни воду. Он се залаже за признање независности ових региона.

Шеф Руске федералне службе безбедности Александер Бортников рекао је да је све гора ситуација у Доњецку и Луганску, као и да је 70.000 људи већ пребегло у Русију.

Председница Савета федерације Федералне скупштине Валентина Матвијенко каже да је време да се донесе одлука, док секретар Савета Николај Патрушев и председник Думе Вјачеслав Володин поручују да подржавају признање независности Луганске и Доњецке народне републике.

Премијер Михаил Мишустин поручио је да ће учинити све што је могуће да помогну економији земље, ако запад уведе санкције.

Луганск и Доњецк су прогласили независност 2014. године, након референдума одржаних у тим областима. 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара