Читај ми!

Bajden Rusima: Mi nismo vaš neprijatelj; sajber napad na ukrajinsko ministarstvo odbrane

Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se u Moskvi sa predsednikom Rusije, nakon kojeg je Putin poručio da ne želi rat u Evropi i da je zato Moskva poslala predloge za bezbednosne garancije. Ruske trupe se vraćaju u vojne garnizone po završetku vežbi, zbog čega je skočila vrednost rublje. Džo Bajden kaže da ne mogu da potvrde tu informaciju i poručuje Rusima da SAD i NATO nisu njihov neprijatelj. Nakon 18 dana zatišja, ubijen pripadnik luganske narodne milicije.

Nemački kancelar Olaf Šolc je posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim rekao da će Ukrajina staviti na raspravu nacrt zakona o posebnom statusu Donbasa i o održavanju lokalnih izbora u tom regionu, ali i da očekuje jasne korake Rusije u pravcu smirivanja tenzija. Šolc je dodao da je Berlin spreman za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj bezbednosti.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da veruje da Ujedinjene nacije treba da udruže napore sa Ukrajinom i njenim partnerima kako bi se smanjile tenzije oko Donbasa.

"Uveren sam da UN mogu i treba da učestvuju u diplomatskim naporima Ukrajine i partnera da smanje tenzije", napisao je Kuleba na Tviteru posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Diplomatija je jedini odgovoran put, istakao je Kuleba.

Guteres je izjavio da je jako zabrinut zbog pojačanih tenzija oko Ukrajine i sve češćih spekulacija o vojnom sukobu, i pozvao svetske lidere da intenziviraju diplomatske napore kako bi se smirila situacija.

"Ne možemo jednostavno da prihvatimo čak ni mogućnost takvog katastrofalnog sukoba", rekao je Guteres nakon ručka sa ambasadorima Saveta bezbednosti UN.

Naglasio je da Povelja UN zahteva od svih država članica da se suzdrže u međunarodnim odnosima "od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države".

"Napuštanje diplomatije zbog sukoba nije prelaženje granice, to je skok preko litice", poručio je Guteres.

Istakao je da bi cilj davanja izjava u javnosti trebalo da bude smanjenje tenzija, a ne raspirivanje. Nema mesta zapaljivoj retorici, prenosi Rojters.

Guteres je prethodno imao odvojene razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, a novinarima je rekao da će biti "u potpunosti angažovan u narednim satima i danima".

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво