Читај ми!

Путин подсећа: Већ смо имали рат у Европи, када је НАТО напао Југославију

Председник Русије Владимир Путин подсетио је на данашњој конференцији за новинаре немачког канцелара Олафа Шолца, да је њихова генерација већ сведочила рату у Европи – нападу НАТО-а на Југославију.

Руски председник и немачки канцелар су се састали данас у Москви с циљем смиривања тензија на истоку Европе.

Олаф Шолц је истакао да треба наставити са тражењем дипломатског решења, док је Владимир Путин поручио да Русија не жели рат у Европи.

"Господин канцелар је рекао да његова генерација, наша генерација, тешко може да замисли рат у Европи. Али ми смо сведочили рату у Европи који је отпочео НАТО у Југославији, са ракетним нападима на једну од европских престоница – Београд. То се догодило, без санкција од стране Савета безбедности УН. То је лош пример, али се догодило", рекао је Путин током обраћања новинарима.

На Шолцову опаску да је НАТО бомбардовање 1999. уследило како би се спречио "геноцид", Путин је рекао да је оно што се данас дешава у Донбасу "свакако геноцид", пренео је Тас.

Немачки канцелар је, међутим, критиковао то што је Путин ситуацију у Донбасу назвао "геноцидом", називајући то погрешним. 

Владимир Путин је рекао и да Русија види НАТО пред својим вратима. Рекли су нам да Украјина неће у скоријој будућности постати чланица НАТО-а, али не мислимо да је то довољна гаранција и желимо то питање сада да решимо, навео је Путин.

Шолц је рекао да ширење НАТО-а на исток тренутно није на агенди Алијансе.

У ваздушним нападима НАТО снага на Савезну Републику Југославију, који су трајали 78 дана, погинуло је између 1.200 и 3.000 људи.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара