Читај ми!

Кијев: У случају признања, Русија ће се суочити са одговором светске заједнице

Министарство спољних послова Украјине упозорило је Русију на последице признавања тзв. Луганске, односно Доњецке народне републике, наводећи да неће бити никаквих правних последица, али да ће се Руска Федерација суочити са одговором светске заједнице, наводи се у саопштењу Амбасаде Украјине у Србији.

Признање ЛНР и ДНР од стране Русије значиће њено свесно повлачење из Минских споразума, сматрају у Кијеву.

"Такав корак задаће озбиљан ударац политичко-дипломатском решавању ситуације у Украјини", истиче се у саопштењу.

Наводи се и да признање од стране Кремља неће имати никакве правне последице, али да Русија неће моћи да представи "руску окупаторску управу на привремено окупираним територијама Луганске и Доњецке области" као "независне субјекте", нити ће моћи да "прикрије своју умешаност као једне од страна оружаног сукоба у Донбасу".

"Напротив, Путинова подршка резолуцији Државне думе Руске Федерације имаће шире разорне последице по међународне законе, као и глобалну безбедносну архитектуру", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Украјине позива Москву да заузме конструктиван став како би се напредовало у оквиру преговарачких формата:

"У супротном Русија ће бити у потпуности одговорна за рушење Минских споразума и процес мирног решавања оружаног сукоба."

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да ће признање "независности" ОРДЛО-а од стране Русије значити њено потпуно и очигледно повлачење из Минских споразума.

Државна дума Русије изгласала је нацрт резолуције о признању самопроглашених Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво