Читај ми!

Зеленски: Кажу нам да ће напад бити 16. фебруара; Русија припремила одговор Америци на 10 страна

Москва је припремила документ на десет страна који представља реакцију на одговор САД и НАТО-а на њене захтеве за безбедносне гаранције. Председник Украјине је рекао да је чуо да ће среда бити дан напада. Министри финансија Г7 упозорили су Москву на "масовне" економске последице евентуалног напада на Украјину.

Вадим Пристајко, украјински амбасадор у Лондону, рекао је да је претходни извештај Би-Би-Сија који су сви пренели, резултат неспоразума, пошто се у њему, позивајући на изјаву амбасадора, тврдило да би Украјина могла да одустане од своје кандидатуре за придруживање НАТО-у како би избегла рат са Русијом.

"То нема никакве везе са НАТО-ом", поручио је амбасадор, додајући да је циљ Кијева о уласку у НАТО чак уписан у устав те земље.

Поново упитан да ли Украјина мења свој циљ о томе да постане чланица НАТО-а, украјински амбасадор је рекао "Не".

И портпарол украјинског председника Сергиј Никифоров је изјавио да су тежње Украјине да придружи НАТО-у и Европској унији предвиђене њеним уставом и да остају апсолутни приоритет за земљу.

Британија ће подржати све што Украјина одлучи да уради у вези са својом амбицијом да се придружи НАТО-у, изјавио је заменик британског министра одбране Џејмс Хипи.

"Ако Украјина одлучи да изађе са понудом да неће постати чланица НАТО-а, ми то подржавамо и то је на Украјинцима да одлуче. Исто тако, ако Украјина жели да остане при својој позицији и каже да би у будућности можда желела да уђе у НАТО, ми бисмо то подржали", рекао је Хипи за Скај.

Шолц у Кијеву, сутра у Москви 

Немачки канцелар Олаф Шолц ће председнику Русије Владимиру Путину током посете Москви пренети да се размештање руских трупа на граници са Украјином "може разумети једино као претња", преноси Ројтерс.

Немачка не очекује конкретне помаке на основу разговора двојице лидера, али се нада бољем разумевању руске забринутости и циљева, навео је за Ројтерс неименовани званичник немачке владе.

Шолц ће Путину пренети и да руска страна не би требало да занемари јединство Запада и тежину могућих санкција. 

Пре одласка на разговоре са Путином, Шолц је стигао у Кијев где ће разговарати и са украјинским руководством.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво