Читај ми!

Putin sa Bajdenom o američkoj kontraponudi; SAD spremne za razne scenarije

Predsednici Rusije i SAD razgovarali su sat vremena o Ukrajini. Džozef Bajden kaže da je Amerika spremna za sve scenarije, dok Vladimir Putin navodi da Zapad nije dovoljno pritisnuo Ukrajinu, kako bi je naveo da poštuje sporazume iz Minska. Vlasti u Kijevu poručuju građanima da ostanu mirni i jedinstveni. Usledio je protest - demonstranti poručuju da će se "odupreti".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su pre dvojice predsednika razgovarali šefovi diplomatija, Sergej Lavrov i Entoni Blinken.

"Reakcija Vašingtona i Brisela na nacrte rusko-američkog sporazuma i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama koje smo predali ignoriše odredbe koje su za nas fundamentalne, pre svega odredbe da se Alijansa neće dalje širiti i da udarno oružje neće biti raspoređeno u blizini ruskih granica", navodi se u saopštenju izdatom nakon razgovora Lavrova i Blinkena.

Ta pitanja će, kako se navodi, "biti centralna" u proceni dokumenata dobijenih od SAD i NATO-a i "to će biti stavljeno do znanja" američkoj strani.

Lavrov se osvrnuo i na, kako kaže, propagandnu kampanju o "ruskoj agresiji" protiv Ukrajine, ističući da teži provokativnim ciljevima i podstiče vlasti u Kijevu na sabotažu Minskih sporazuma i "pogubne pokušaje nasilnog rešavanja 'problema Donbasa'".

Blinken je, inače, juče rekao da bi invazija mogla da počne u bilo kom trenutku, pa čak i za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje traju do 20. februara.

Telefonom su razgovarali i ministri odbrane, Sergej Šojgu i Lojd Ostin.

Za to vreme, vlada u Kijevu je poručila svojim građanima da je od "ključne važnosti da svi ostanu mirni i jedinstveni i da se izbegnu akcije koje podrivaju stabilnost i izazivaju paniku".

Amerikanci povlače i 150 vojnika iz Ukrajine

Stejt departmet je naložio osoblju američke ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu zbog, kako je navedeno, stalnih izveštaja o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Prethodno je Džo Bajden pozvao američke državljane da odmah napuste Ukrajinu i poručio da neće slati vojnike da ih spasu kada budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne.

Usledila je i odluka da se povuče i 150 pripadnika Nacionalne garde Ohaja, koji u Ukrajini vrše obuku tamošnjih vojnika, rekla su dva zvaničnika, koja su htela da ostanu anonimna.

Deo svog osoblja iz ambasade povlači i Rusija, a Švedska je poručila svojim državljanima da što je pre moguće odu iz Ukrajine. Trenutno ih je tamo 200-300. Isti apel svojim državljanima već su uputile Britanija, Australija, Novi Zeland, Nemačka, Italija, Holandija, Estonija i Izrael.

I Ankara je reagovala, savetuje Turcima da ne putuju na istok Ukrajine.

Već mesecima je napeto na istoku Evrope. Vašington i NATO uporno upozoravaju da je moguće da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, dok Moskva poručuje da joj to nije namera i taži bezbednosne garancije. 

Ipak, ruski predsednik je u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom rekao da će, u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a ili pokuša da zauzme Krim, evropske zemlje biti uvučene u vojni konflikt s Rusijom.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара