Читај ми!

Русија распоређује нове трупе, Блинкен тврди да би инвазија могла да почне за време ЗОИ

Нове руске снаге настављају да пристижу на украјинску границу и инвазија на Украјину би могла да почне у било ком тренутку, па и током Зимских олимпијских игара у Пекингу, тврди амерички државни секретар Ентони Блинкен, док сателитски снимци које је објавила једна приватна америчка компанија указују на нова размештања руских војних снага на неколико локација у близини Украјине.

Говорећи на конференцији за новинаре у Мелбурну након састанка групе Квад (QUAD), Блинкен је рекао да ће Вашингтон наставити да повлачи особље из своје амбасаде и поновио позив америчким грађанима у Украјини да одмах напусте ту земљу.

"Једноставно речено, настављамо да примећујемо веома забрињавајуће знаке ескалације, укључујући нове руске снаге које стижу на украјинску границу", истакао је Блинкен.

Тврди да би инвазија могла да почне у било ком тренутку, па чак и за време Зимских олимпијских игара у Пекингу, које трају до 20. фебруара.

Русија је распоредила више од 100.000 војника у близини границе са Украјином и негира оптужбе Запада да можда планира да изврши инвазију на ту земљу.

Ипак, комерцијални сателитски снимци које је објавила једна приватна америчка компанија указују на нова размештања руских војних снага на неколико локација у близини Украјине, јавила је агенција Ројтерс.

"Русија распоређује трупе на неколико локација"

Компанија "Максар технолоџиз" са седиштем у САД је саопштила да фотографије снимљене у среду и четвртак показују "значајна нова распоређивања" војних трупа на неколико локација на Криму, у западној Русији и Белорусији.

На Криму, који је 2014. године ушао у састав Русије, поменута америчка компанија је, како тврди, идентификовала велико ново распоређивање трупа и опреме на аеродрому Октјабрскоје северно од града Симферопоља, укључујући 550 војних шатора и стотине возила.

Нове трупе и опрема су, такође, стигли у подручје близу базе Новоозерноје на Криму, а примећено је и ново распоређивање у близини града Славне, на северозападној обали полуострва.

У Белорусији, где се тренутно одржавају заједничке војне вежбе Москве и Минска, компанија "Максар" је идентификовала ново распоређивање трупа, војних возила и хеликоптера на аеродрому Зјабровка у близини Гомеља, мање од 25 километара од границе са Украјином.

Компанија наводи и да је до великог распоређивања трупа и снага недавно дошло на полигону за обуку Курск у западној Русији, на отприлике 110 километара источно од украјинске границе.

Русија није открила колико је трупа распоредила и поручује да има право да помера снаге унутар своје територије како јој одговара, инсистирајући на томе да такве акције не представљају спољну претњу.

Доњецк: Украјина распоредила дивизион С-300 у Донбас

С друге стране, представник Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин каже да су украјинске снаге безбедности распоредиле у Донбасу дивизион противваздушног система С-300.

Басурин је навео да је дивизион С-300 пребачен из Одеске области, преноси агенција РИА Новости.

Самопроглашене Народна Република Доњецка и Луганска тврде да Кијев припрема офанзиву на Донбас, док Запад оптужује Русију да гомила трупе на граници са Украјином и да припрема инвазију на ту земљу.

Кремљ: Кијев чини све да избегне спровођење минских обавеза

Русија и Украјина нису успеле да постигну било какав напредак ни у дану преговора са француским и немачким званичницима у Берлину, чији је циљ био окончање осмогодишњег сукоба у источној Украјини.

Руски изасланик Дмитриј Козак је синоћ на конференцији за новинаре, одржаној након разговора у Берлину, изјавио да није било могуће помирити различита тумачења Русије и Украјине о споразуму из Минска из 2015. године.

Кремљ тврди да Украјина чини све да избегне спровођење својих обавеза из Минских споразума.

"У ствари, нема потребе за компликовањем циља, а циљ је да се обезбеди спровођење минског пакета мера пошто су у њему садржане обавезе странака. То је циљ", рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, преноси руска агенција Тас.

Песков каже да преговарачи до сада нису били у могућности да се приближе постизању овог циља, коментаришући најновију рунду преговора Нормандијске четворке.

Наглашава да Украјина "ради све, користећи различита тумачења, како би избегла спровођење поверених обавеза".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво